ua en ru

Нардепи звернулися до представників влади з проханням перевірити джерела коштів Фірташа для придбання стратегічних підприємств

Група народних депутатів звернулася до керівництва Служби безпеки України, Генпрокуратури, державної служби фінмоніторингу та інших відомств з проханням перевірити джерела коштів бізнесмена Дмитра Фірташа для купівлі низки стратегічних для економіки країни підприємств. Зокрема, факт наявності у пана Фірташа кредиту в розмірі 2 млрд дол., виданого російським "Газпромбанком" під заставу акцій стратегічних підприємств України. А також Про це йдеться у депутатському зверненні О. Дубового, А. Павловського, С. Соболєва, С. Пашинського, Н. Кучерука, Ст. Яворівського.

"Масова скупка цілих стратегічних галузей української економіки Дмитром Фірташем не могла бути здійснена за власний рахунок. Для цього потрібні мільярди доларів. За наявною інформацією, це здійснюється за рахунок кредиту більш ніж в 2 млрд дол., який був наданий йому "Газпромбанком", який належить "Газпрому", який в свою чергу повністю контролюється керівництвом Росії. Так що така кредитна лінія не могла бути надана без прямої згоди вищого керівництва Російської Федерації", - зазначають депутати у зверненні.

Депутати підкреслюють, що заводи, які здебільшого забезпечують енергетичну безпеку України, в будь-який момент можуть перейти під 100% контроль керівництва Росії.

Зокрема, мова йде про покупку Фірташем об'єднання ВАТ "Рівнеазот", ПАТ "Концерн "Стирол", ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" та черкаському ВАТ "Азот".

Нардепи просять оцінити ризики для національної безпеки в тому випадку, якщо зазначені підприємства перейдуть під контроль російських держкомпаній.

Крім того, депутати зажадали, у разі підтвердження вищезазначених фактів, порушити кримінальну справу проти посадових осіб Антимонопольного комітету (АМКУ), які допустили монополізації стратегічних галузей економіки і опосередкований контроль над ними представників державного керівництва Російської Федерації.