ua en ru

Нардепи направили запит в ГПУ, СБУ, МВС, Мінфін і ДФС щодо фінансових махінацій мережі АТБ

Група народних депутатів, серед яких - голова Радикальної партії Олег Ляшко, член фракції "Батьківщина" Ігор Луценко та член ради партії "Воля" Ірина Суслова, у своєму депутатському запиті до керівників Генеральної прокуратури, СБУ, МВС, Мінфіну та Державної фіскальної служби звинувачують мережу супермаркетів АТБ в широкомасштабному ухиленні від сплати податків. Відповідний запит опублікував у себе на сторінці в соціальній мережі Facebook співавтор запиту, народний депутат Дмитро Лінько.

"Групою колег подали запит з вимогою провести ретельне розслідування всіх махінацій компанії АТБ. Ці гроші, замість того, щоб піти на допомогу нашій обороні, сьогодні йдуть в кишеню окупантам в Криму, терористам ДНР і ЛНР. Вимагаємо якомога швидше створити спільну слідчу комісію всіх служб по розслідуванню злочинів АТБ", - написав Лінько.

За інформацією парламентаріїв, група підприємств АТБ, а саме підприємство "АТБ-маркет" тільки за лютий-травень 2014 р. мало господарсько-фінансові відносини з рядом фірм з очевидними ознаками "фіктивності" на суму 2,455 млрд грн.

"АТБ-маркет" перерахувало 90,4 млн грн на фіктивне підприємство "Київ Контракт". Також через "транзитні" підприємства були перераховані кошти "Мікс-Арт", "Пікассофт", "Юта Енерджі груп", "Олімпік-Н", "АС Билдерн Компанії", "Меркюрі ЛТД".

Разом із запитом нардепи надали компетентним органам документи, що підтверджують наявність як мінімум трьох таких "транзитних" мереж і груп підприємств, через які компанія АТБ незаконно виводила кошти, в тому числі з метою ухилення від сплати податків. Депутати вимагають створити комісію з представників Генеральної прокуратури України, СБУ, МВС, Мінфіну, ДФС для проведення об'єктивної перевірки діяльності мережі АТБ.

Автори запиту нагадують, що піку розвитку мережа АТБ досягла в часи злочинної влади Януковича. "За наявною інформацією, мережа супермаркетів АТБ досі відкриває нові магазини в Криму, звідки американські і європейські компанії пішли на знак протесту проти російської окупації... Власники мережі АТБ продовжують заробляти гроші на мільйонах українців, спрямовуючи ці кошти на підтримку російської агресії", - написано в запиті.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрований законопроект №2689 "Про націоналізацію майна торгової мережі "АТБ", авторами якого виступила група народних депутатів. Вони представляють всі п'ять фракцій правлячої коаліції - "Блок Петра Порошенко", "Народний Фронт", "Батьківщину", "Радикальну партію", "Самопоміч". Також серед авторів - позафракційні: депутат від партії "Свобода" Андрій Іллєнко, Володимир Парасюк і Ірина Суслова. Один з авторів відкликав свій підпис під законопроектом, а інші депутати заявили про тиск на них з боку "АТБ".

Нардепи направили запит в ГПУ, СБУ, МВС, Мінфін і ДФС щодо фінансових махінацій мережі АТБ