ua en ru

Нардепи мають намір ввести паспорт енергоефективності будівель

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 9683, яким пропонується ввести паспорт енергоефективності житлових та громадських будівель. "За" проголосували 256 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Відповідно до законопроекту наявність паспорта енергоефективності будівлі є обов'язковою при будівництві нових будівель, а також при капітальному ремонті, реконструкції, відчуження або передачу в найм (оренду) існуючих будівель.
Термін дії енергетичного паспорту будівлі складає 10 років.

У паспорті енергетичної ефективності будівлі зазначається: адреса будівлі; клас її енергоефективності; відомості про тип, функціональне призначення і конструкцію будівлі, його поверховість, обсяг і загальну площу.

Законопроектом встановлюються мінімальні вимоги до енергетичної ефективності будівель, що стосуються такого будинку; визначені відповідно до законодавства розрахункові/фактичні показники енергетичної ефективності будівлі; рекомендації щодо підвищення рівня енергетичної ефективності будівлі (для існуючих будівель), що враховують місцеві кліматичні умови і є технічно і економічно здійсненними; прізвище, ім'я та по батькові фахівця з енергетичної ефективності будівель, що склав паспорт енергоефективності будівлі.

Підвищення енергетичної ефективності будівель забезпечується шляхом: термомодернізації будинку; використання місцевих і поновлюваних/альтернативних джерел енергії, підвищення енергетичної ефективності систем опалення, гарячого водопостачання, вентиляції, кондиціонування і освітлення; встановлення будинкових засобів обліку та регулювання споживання паливно-енергетичних ресурсів; здійснення інших енергоефективних заходів.

Наявність паспорту дозволить мешканцям претендувати на отримання компенсації з бюджету на проведення заходів по зменшенню енерговитрат своїх житлових приміщень. При цьому власники будинків повинні будуть самостійно оплатити отримання такого паспорта.