ua en ru

Нардеп заявив про порушення з боку НАБУ у справі Насірова і спрогнозував їх наслідки

Нардеп заявив про порушення з боку НАБУ у справі Насірова і спрогнозував їх наслідки Фото: Борислав Береза

Береза розповів про помилки НАБУ у справі Насірова

Народний депутат України Борислав Береза назвав основні порушення з боку антикорупційних органів України в кримінальному провадженні щодо відстороненого від посади голови Державної фіскальної служби (ДФС) Романа Насірова і пояснив, чому державі Україні, можливо, доведеться за них заплатити. Про це він написав у своєму блозі.

"Дуже шкідливо вранці спілкуватися з правозахисниками і суддями ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини, - ред.). Але зате це спілкування чудово пояснює, до чого призвели порушення у справі Насірова. Після всього почутого вважаю, що адвокати Романа Насірова повинні виписати подяку. І не одну, а кілька", - пише Береза.

За словами політика, всього так званих "подяк" є чотири:

"Перша подяка виписується співробітникам НАБУ за те, що вони зачитали підозрауНасірову, коли він перебував у свідомості. На відео він виглядає таким, а провести огляд та задокументувати його у них розуму не вистачило. Звичайно, адже красива картинка понад усе. Всі учасники шоу думали про ефектність. А треба було задуматися про ефективність. А крім цього в подяку впишуть-таки те, що дії були після 22:00, що є грубим процесуальним порушенням. І якщо для більшості громадян слова "процесуальне порушення" є порожнім звуком до тих пір, поки вони самі не потрапили в подібну ситуацію, то для ЄСПЛ - це причина виправдати Насірова та зобов'язати Україну фінансово компенсувати порушення. Ми з великою ймовірністю отримаємо програш у справі "Насіров проти України", - пише він.

Друга "подяка", за словами Берези, йде тим, хто "помістив Насірова в клітку в суді".

"Знаючи те, що Україну більше 10 років сварили в європейських судах за клітки, суддя або представники НАБУ дозволили помістити Насірова в клітку і цим порушили статтю 3 Європейської конвенції з прав людини. Тому що згідно з рішеннями ЄСПЛ приміщення підозрюваного, а значить поки ще не визнаного винним згідно рішення суду, в клітку, фактично, визначає те, що він фізично небезпечний для суспільства чи може тікати з залу суду. Крім того, суспільство може сприйняти людину, поміщену в клітку, як вже винну. Сукупність цих двох факторів може тягнути на порушення 6 статті Конвенції - Право на справедливий судовий розгляд. Це відразу розвалює справу і фактично виправдовує підозрюваного. Про це не могли не знати співробітники НАБУ і суду", - написав він.

Нардеп вважає, що третя "подяка" йде до тих активістів, які поїхали до судді додому.

"Вітаю, сам факт такого приїзду розглядається в ЄСПЛ, як спосіб тиску на суд і є неприпустимим з їхньої точки зору. І з цим нам вже найближчим часом доведеться розбиратися в ПАРЄ - виправдовуючись і намагаючись мінімізувати наслідки", - написав нардеп.

"Четверта подяка йде до "великих друзів" України, які заблокувавши Насірова в суді, порушили 5 Статтю тієї ж Конвенції", - додав він.

За словами народного депутата, всі перераховані вище факти вже зафіксовані в ЄСПЛ адвокатами Насірова.

"Виходячи з усього цього, я можу сказати, що Україна цю справу програє завдяки учасникам з боку звинувачення, через їхню некомпетентність і непрофесіоналізму. Різниця між злочинцем і правоохоронцем у тому, що злочинець порушує закони, а правоохоронець зобов'язаний його покарати виключно з дотриманням законів. Якщо ж порушити закон, то межа між ними стирається, і ми отримаємо тих самих злочинців, але з повноваженнями від держави. Мене дратує корупція в Україні, дратують судді, які часто приймають рішення, виходячи з особистих інтересів, бісить неповороткість правоохоронців і злить те, що ніхто з високопоставлених злодіїв і корупціонерів не покараний. Але це не привід порушувати закони і вбивати надію на те, що в Україні можлива побудова правової держави. З нас роблять країну аборигенів", - зазначив Борислав Береза.