ua en ru

Нардеп від "Свободи" вимагає перевірити причетність РФ до дій ГПУ

Народний депутат від ВО "Свобода" Юрій Бублик направив депутатське звернення до Генерального прокурора України Віктора Шокіна та голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка з вимогою провести перевірку можливої причетності представників Російської Федерації до розслідування кримінального провадження, в результаті якого в квітні 2015 р. була обмежена діяльність ПРАТ "Нафтогазвидобування".

"Вважаю за необхідне перевірити законність та обгрунтованість дій посадових осіб, причетних до неможливості роботи ПРАТ "Нафтогазвидобування" в найкоротші терміни і проаналізувати можливість зняття арештів і заборон з метою відновлення стабільної діяльності підприємства", - наголошується в листі.

Нардеп стверджує, що в 2015 р. ПРАТ "Нафтогазвидобування" планувало здобути 1,3 млрд куб. м газу, але за клопотанням Генеральної прокуратури у квітні 2015 р. на рахунки, акції і майно компанії були накладені арешти, також їй заборонили продавати газ. Через це, як йдеться у зверненні, ПРАТ "Нафтогазвидобування" не зможе виконати свої виробничі плани, а недоотримання власного газу до 2015 р. складе близько 1 млрд куб. м газу.

"Зневага до слідчого Генеральної прокуратури та інших посадових осіб відомства, причетних до накладення арештів і заборон (щодо компанії, - ред.), ризиками підвищення газової залежності від Росії означає або їх крайню некомпетентність та службову недбалість, або навмисну зраду інтересів України та відпрацювання російського "замовлення", - заявив депутат.

Бублик також вимагає провести перевірку відповідності дії посадових осіб Генеральної прокуратури при розслідуванні кримінального виробництва та накладення арештів і заборон нормам українського законодавства.

"Оскільки, виходячи з матеріалів кримінального провадження та ходу судового розгляду, ці обмеження не є необхідними для проведення слідства, розглядаю дії причетних до накладення арештів і заборон по відношенню до ЗАТ "Нафтогазвидобування" як умисне створення загрози для енергетичної та економічної безпеки України. Цим вони сприяють досягненню мети Росії по введенню нашої країни в повну залежність від імпорту газу, утримування її на "газовому гачку", - наголошується у зверненні.

Як повідомлялося, у квітні 2015 р. ПРАТ "Нафтогазвидобування" поширило інформацію про блокування своєї діяльності з боку Генпрокуратури і можливості зупинки видобутку газу. Як стверджує компанія, арешти та заборони були накладені в рамках кримінального провадження, відкритого в 2012 р. і такого, що не має відношення до компанії.

ПРАТ "Нафтогазвидобування" оскаржило арешти та заборони в апеляційному суді, але через кілька годин Генпрокуратура знову домоглася накладення арештів в Печерському райсуді. На даний момент тривають судові розгляди.

Нардеп від "Свободи" вимагає перевірити причетність РФ до дій ГПУ

Нардеп від "Свободи" вимагає перевірити причетність РФ до дій ГПУ