ua en ru

Опозиція пропонує збільшити строки призначення виборів

Народний депутат від фракції ВО "Батьківщина" Руслан Князевич пропонує призначати місцеві вибори не пізніше як через 100 днів до дня виборів, а президентські вибори - не пізніш як за 150 днів. Про це йдеться у законопроекті № 3442 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення виборів", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Так, законопроект вносить доповнення до статті 15 закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", згідно з якими позачергові місцеві вибори ВР призначає не пізніше як через 60 днів з дня дострокового припинення повноважень відповідно місцевої ради, сільського, селищного, міського голови.
Крім того , до даної статті вносяться зміни, відповідно до яких чергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 100 днів до дня виборів (у діючому законодавстві не пізніше ніж за 60 днів). Виборчий процес місцевих виборів розпочинається за 50 днів до дня чергових або позачергових місцевих виборів.

Також документ пропонує внести зміни до статті 17 закону України "Про вибори Президента України", згідно з якими чергові вибори Президента України ВР призначає не пізніш як за 150 днів до дня виборів (у діючому законодавстві - не пізніш як за 90 днів).

Також встановлюється норма, відповідно до якої постанова ВР про призначення позачергових чи повторних президентських виборів приймається не пізніше як через 10 днів з дня дострокового припинення повноважень Президента України (і діючому законодавстві ці строки не виписані).
Крім того, постанова ВР про призначення повторних виборів приймається не пізніш як на 10 день після дня внесення до Верховної Ради України відповідного подання Центральної виборчої комісії (згідно діючого законодавства, не пізніше як через 15 днів).

Крім того, документом пропонується у дні проведення пленарних засідань ВР щотижня у четвер з 10:00 до 11:00 проводити час для розгляду питань про призначення виборів, які підготовлені до розгляду відповідним комітетом.