ua en ru

Нардеп Луценко висловив сумнів в ефективності НАБ

Нардеп Луценко висловив сумнів в ефективності НАБ Фото: Ігор Луценко

Ігор Луценко вважає, що НАБ не бореться з корупцією і подав до ГПУ заяву про злочин Артема Ситника

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Ігор Луценко висловив сумнів в ефективності Національного антикорупційного бюро України, повідомляють українські ЗМІ.

На його думку, "це не орган боротьби з корупцією", оскільки Бюро не бореться з корупцією, а карає за неї.

"Не завжди корупцію можна зупинити кримінальним провадженням. По суті, НАБУ - це ті ж прокурори: називаються інакше, а ведуть себе по-старому. Як можна терпіти, що за такі великі гроші нічого не відбувається? ", – зазначив він.


Коментуючи свою заяву до Генпрокуратури про злочин керівника НАБ Артема Ситника, Луценко підкреслив необхідність виконання статті 214 Кримінально-процесуального кодексу ("початок досудового розслідування").

Повідомляється також, що раніше нардеп звернувся зі скаргою до Печерського суду на бездіяльність генпрокурора Юрія Луценка, який заборонив своїм підлеглим вносити до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань заяву Луценка про злочин, скоєний Ситником. Мова йде про те, що в Раду громадського контролю при НАБ введені сумнівні активісти - приватний підприємець Дмитро Шерембей тричі сидів за квартирні крадіжки, а Віталій Шабунін подав недостовірну декларацію про доходи, приховавши наявність земельної ділянки. Тому народні депутати Володимир Парасюк Ігор Луценко звернулися до Ситника з вимогою очистити Рада громадського контролю при НАБУ від людей, які подали про себе недостовірну інформацію. Однак їх вимоги були проігноровані.

Коментуючи виробництво НАБ за нардепу Олександру Онищенко, Ігор Луценко спрогнозував "ще багато піар-баталій в ній, оскільки "НАБ діє абсолютно піарно в цій справі з самого початку". Він зазначив, що подання генпрокурору пропозиції щодо арешту нардепа Онищенко анонсували в ЗМІ.

"Його (Онищенко) вирішили вичавити з країни. І показати це як успіх слідства. Зате його партнери по бізнесу, зокрема, Ігор Кононенко (народний депутат від Блоку Петра Порошенка, - ред.), візьмуть на себе координацію фінансових потоків. НАБ скаже: депутатська недоторканність, ми зробили, що могли", - пояснює нардеп.

"Але проблема не тільки в Онищенко. Де подання на інших корупціонерів у парламенті — Юрія Бойка, Євгена Бакуліна? Чи не 70 відсотків "Опозиційного блоку" можна саджати", – зазначив він.