ua en ru

Нардеп Дунда має намір подати альтернативний законопроект про подвійне громадянство

Нардеп Дунда має намір подати альтернативний законопроект про подвійне громадянство Фото: народний депутат Олег Дунда (прес-служба)

Народний депутат Олег Дунда (фракція "Слуга народу") має намір зареєструвати у Верховній раді альтернативний, поданому президентом Володимиром Зеленським, законопроект про врегулювання множинного громадянства в Україні.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал нардепа.

"Раз ми вирішили зрушити цю брилу з питань множинного громадянства, то варто використовувати прогресивні практики розвинених стан, ми ж все-таки в ЄС зібралися", - пише він.

Дунда назвав проблемні моменти поданих президентом законопроектів щодо подвійного громадянства в Україні.

"…президентські законопроекти, на жаль, виявилися суперечливими та місцями слабкі. Ті, хто готував ці законопроекти для президента, однозначно однобоко підійшли до питання і якось досить дивно встановили заборони", - написав він.

На думку депутата, у законопроектах є необґрунтована дискримінація громадян України за принципом наявності паспорта іноземної держави.

Зокрема, забороняється обіймати посади керівників ВИШів, бути нотаріусами, помічниками нотаріусів, влаштуватися на будь-яку посаду у державній структурі, бути представниками політичних партій, бути спостерігачами на виборчих дільницях.

"Наші громадяни з іноземними паспортами фактично виключаються із соціального життя, відповідно і з політичного теж. Не думаю, що наша українська діаспора буде у захваті", - написав він.

Крім цього, існує заборона на обрання депутатом місцевих рад за наявності іноземного громадянства, а на депутатів Верховної ради така заборона не поширюється.

Також, на думку Дунди, у поданих законопроектах повністю відсутня струнка, чітка державна система контролю над отриманням громадянами України паспортів інших країн.

Крім цього, нардеп вважає, що в нормативних актах не передбачено запобіжників стосовно держави-агресора за використання своїх паспортів як інструменту впливу.

Дунда також зазначив, що співробітники Офісу президента не враховані в законопроекті і не контролюватимуться щодо наявності у них іноземного громадянства.

Нардеп зазначив, що це лише основні "вузькі місця" в законопроектах і крім них існують дрібніші проблемні моменти.

"Оптимізм у наявності голосів у ВР для їх прийняття - відсутній", - резюмує він.

На думку Дунди, легалізація множинного громадянства - це не філософія тотальних заборон, а баланс і рівні правила для всіх, з обов'язковими чіткими запобіжниками для держбезпеки від держави-агресора.