ua en ru

У НАЗК немає доступу до е-декларацій співробітників СБУ, - "Схеми"

У НАЗК немає доступу до е-декларацій співробітників СБУ, - "Схеми" Фото: Наталія Корчак

Е-декларації співробітників СБУ засекретили

У Національного агентства України з питань запобігання корупції немає доступу до е-декларацій співробітників Служби безпеки України (СБУ). Про це заявила глава НАЗК Наталія Корчак, йдеться у розслідуванні програми "Схеми".

"Із такими деклараціями мають працювати лише ті особи, які мають доступ до державної таємниці. В НАЗК поки що ніхто не має доступу до державної таємниці", - заявила вона.

За її словами, наразі СБУ надала приміщення, де розташовані електронні декларації співробітників відомства. Проте наразі воно опечатане.

"В СБУ є співробітники, які ведуть контррозвідувальну діяльність, і відповідний закон захищає відомості про їхню особу і про фінансування їхньої діяльності. Водночас керівництво Служби безпеки і публічні працівники не підпадають під цю категорію", - зявив співавтор закону "Про запобігання корупції" Віктор Чумак.

Разом з тим, Transparency International Україна та "Центр протидії корупції" не згодні з такою позицією СБУ.

Зокрема, представники TI вважають, що позиція СБУ суперечить духу закону про електронне декларування. Тоді як "Центр протидії корупції" оскаржуватиме у суді засекречення інформації про статки працівників спецслужби.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НАЗК направило до суду 4 адмінпротоколи за порушення строків подання е-декларацій.