ua en ru

Податковий борг досяг майже 59 млрд гривень, - Рахункова палата

Податковий борг досяг майже 59 млрд гривень, - Рахункова палата Фото: податковий борг досяг величезних розмірів

Аудитори визнали систему управління податковим боргом неефективною і непрозорою

За 2014-2016 рік податковий борг збільшився у 3,8 рази і, станом на 1 січня 2017, досяг майже 59 млрд гривень. Про це повідомляється в звіті Рахункової палати України.

Як повідомляється, відповідно до проведеного аудиту, з'ясувалося, що основна частина податкового боргу до державного бюджету в досліджуваному періоді була сформована за рахунок податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств та рентних платежів, питома вага яких в загальному обсязі податкового боргу в середньому досяг 88 відсотків.

За результатами проведеного аналізу та перевірок, аудитори визнали систему управління податковим боргом непрозорої та неефективної, а роботу фіскальних органів незадовільною. У результаті держбюджет за 3 роки недоотримав 15,8 млрд гривень.

"Таким чином, неефективність прийнятих органами стягнення заходи до боржників призвела до того, що податковий борг набуває не тільки статус «безнадійного», але і згодом списується. І зникають борги, як вода з гусака. Через таку бездіяльність ГФСУ, внаслідок списання безнадійного податкового боргу, державний бюджет за останні три роки не надійшло 15,8 млрд гривень", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, держбюджет у січні 2017 року перевиконано на 39%.