ua en ru

Податкова міліція провела перевірку в компанії Кардакова "ІКС-Мегатрейд"

Податкова міліція вчора провела обшуки в офісі одного з найбільших IT-дистриб'юторів - "ІКС-Мегатрейд" Олександра Кардакова, пише видання "Комерсант-Україна".
У бізнес-центр компанії "Інком" у Києві по вулиці Смоленська, 31-33 вчора близько 11:00 увірвалися близько 30 озброєних людей у ​​чорних масках. За словами співробітників бізнес-центру, не пред'являючи документів, вони перекрили входи в будівлю і заблокували 5-7-е поверхи, де розташовані офіси компаній "Інком", "Датагруп" і "Октава Капітал", що належать бізнесменові Олександру Кардакову.
Пізніше "загарбники" пред'явили посвідчення співробітників податкової міліції та постанову суду про проведення обшуку. "З'ясувалося, що вони помилилися адресою - ні "Інком", ні "Датагруп" не є об'єктом їх перевірки", - заявив президент "Інкому" Олександр Федченко. Перевіряючі перемістилися в сусідній корпус бізнес-центру. Журналістів, які пройшли за ними, попросили звільнити приміщення і заборонили проводити фотозйомку. Але співробітники, що виходили з будівлі, розповіли, що їх розпитували про орендарів, що знімають офіси в цьому корпусі.
Втім, як вдалося з'ясувати виданню, слідчі заходи проводилися в рамках справи, порушеної відносно компанії "ІКС Мегатрейд" - одного з найбільших дистриб'юторів IT-та телекомунікаційного обладнання, що входить до групи "Октава" Олександра Кардакова, повідомив виданню один з учасників перевірки. "Мова йде про ухилення від сплати податків на велику суму", - додав він. До вечора податківці встигли провести обшуки на складі і в офісах "ІКС-Мегатрейд". Керівник прес-служби Державної податкової адміністрації у Києві Микола Ковтуненко пообіцяв, що коментарі про результати перевірки будуть дані в четвер. "Але перевірки - це нормальне явище. Просто так податкова міліція їх не проводить", - зазначив він.
"ІКС-Мегатрейд" існує з 1996 року і є одним з найбільших постачальників мережевого устаткування, систем зберігання даних, гарантованого електроживлення, відеоспостереження для дата-центрів. Компанія працює з такими міжнародними вендорами, як Alcatel-Lucent, Cisco, Novell, Oracle і Microsoft. "ІКС-Мегатрейд" не публікує своїх фінансових показників, однак у цілому виручка групи "Октава", в яку також входять "Інком", "Датагруп", "Бест Пауер України" і ряд інших, в 2010 році склала понад 2 млрд грн. При цьому активи групи оцінюються нею в 2,5 млрд грн.
Учасники ринку вважають малоймовірними відхід від сплати податків настільки великого гравця ринку, як "ІКС-Мегатрейд". "Але, природно, податкова завжди може знайти, до чого причепитися", - говорить керівник однієї з дистриб'юторських компаній. "Всі наші партнери підписують угоду, за якою зобов'язуються дотримуватися всіх норм українського законодавства", - відзначає директор з корпоративних комунікацій Microsoft ("ІКС-Мегатрейд" є одним з дистриб'юторів компанії) в Україні Ярина Ключковська.
В Україні почастішали перевірки бізнесу силовими структурами. У липні СБУ провела обшуки в офісах компаній фінансово-промислової групи "Фінанси та Кредит" народного депутата фракції "БЮТ-Батьківщина" Костянтина Жеваго, а на початку вересня - в найбільшій мережі будівельних гіпермаркетів "Епіцентр", співвласницею якого є секретар Київради Галина Герега, входить до фракції "Громадський актив Києва". У тому ж місяці в рамках розслідування кримінальної справи про вбивство міліція провела обшуки у роздрібній мережі "Фокстрот", власників якої називають в числі фінансистів останньої президентської кампанії Віктора Ющенка. "Слідство йде до цих пір, і працювати в повну силу ми не можемо", - повідомив вчора виданню співвласник "Фокстроту" Валерій Маковецький.
Але, на відміну від згаданих бізнесменів, Олександр Кардаков не був пов'язаний з опозицією. Більше того, він очолював експертну комісію з інновацій партії "Сильна Україна" віце-прем'єра Сергія Тігіпка. В лютому його компанію "Інком" відвідував прем'єр-міністр Микола Азаров. "Я знаю пана Кардакова як дуже розумного і здатного бізнесмена, - заявила вчора виданню заступник голови "Сильної України" Олександра Кужель. - А перевірки... Вони ж зараз скрізь проходять".