ua en ru

Наявні ресурси цукру в Україні забезпечують потреби ринку на 4,5 місяці, - М.Азаров

Уряд на сьогоднішній день зробив все необхідне, щоб з часом Україна отримала хороший урожай. Про це на сьогоднішньому засіданні Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"Все що можна було зробити на цей час для гарного врожаю - було зроблено. При сприятливих погодно-кліматичних умовах ми очікуємо виробництво в межах 2 млн т цукру з буряків урожаю 2011 р. при потребі внутрішнього ринку на маркетинговий рік приблизно 1,8 млн т ", - сказав М.Азаров.
Прем'єр-міністр підкреслив, що залишки цукру на 1 травня цього року становлять приблизно 690 тис. т при максимальному середньомісячному споживанні 153 тис т. "Тобто наявні ресурси цукру забезпечують потреби внутрішнього ринку приблизно на 4,5 місяці. Крім того, в рамках тарифної квоти в Україні в 2011 році буде ввезено 266 тис. т цукру сирцю з тростини ", - зазначив М.Азаров.
За словами прем'єр-міністра, на сьогоднішній день ВАТ "Володимир-Волинський цукровий завод" вже почав переробку перших партій цієї сировини. ВАТ "Горохівський цукровий завод" планує почати його виробництво 17 травня.
М.Азаров зазначив, що починаючи з другої декади квітня ситуація на оптовому ринку цукру стабільна, а пропозиції і попит на нього - збалансовані: "але акцентую увагу Мінагрополітики, що ми повинні бути готові до періоду підвищеного попиту на цукор - червень - серпень. У зв'язку з цим, я доручив міністру агрополітики та продовольства Миколі Присяжнюку терміново вжити заходів для прискорення ввезення тростинного цукру сирцю, тим більше що світові ціни на нього знижуються".
Прем'єр-міністр підкреслив, що на сьогодні ярі та зернобобові культури посіяні на площі 6 млн га, що складає близько 80% від прогнозу, а посів цукрових буряків на сьогодні майже завершено на площі 540 тис. га, що становить 98% від прогнозу. "До речі це на 65% більше, ніж на цю дату в минулому році", - зазначив М.Азаров.