ua en ru

Найбільш важливі процеси, події і тенденції на ринку нерухомості Києва

Купувати нерухомість в умовах війни, політичної нестабільності, величезних проблем в економіці мало хто наважувався. Складно планувати і проводити операції, коли незрозуміло які курси валют будуть через кілька днів, чи вдасться отримати необхідну суму в банку, конвертувати долари в гривні та/або гривні в долари.

Купувати нерухомість в умовах війни, політичної нестабільності, величезних проблем в економіці мало хто наважувався. Складно планувати і проводити операції, коли незрозуміло які курси валют будуть через кілька днів, чи вдасться отримати необхідну суму в банку, конвертувати долари в гривні та/або гривні в долари.

Багато учасників ринку зняли свої заявки на купівлю і пропозицій на продаж, висловлювали бажання перечекати війну і складний економічний період. Звідси низька ділова активність на вторинному ринку протягом всього третього кварталу. Помітно знизилася ділова активність і на первинному ринку.

Активізувався в третьому кварталі лише ринок оренди, і одна з основних причин цього - потік біженців з Донбасу.

Особливо болісно ринок нерухомості сприйняв різке просідання курсу гривні і жорсткі заходи держави, спрямовані на обмеження ходіння долара - основної валюти київського вторинного ринку нерухомості. Дійшло до того, що наприкінці вересня Нацбанк встановив ліміт на продаж валюти в еквіваленті 3000 гривень . Але й на цю суму придбати долари в банках дуже складно. Правда, можна придбати валюту у мінял, але там і ціни зовсім інші, і чималі ризики. За повідомленням ЗМІ, правоохоронні органи і Нацбанк «відкрили полювання» за нелегальними міняйлами, які нерідко працюють під прикриттям банків та офіційних пунктів обміну валют.

Серед помітних подій третього кварталу - повернення на ринок тисяч оцінювачів-професіоналів , які були змушені піти рік тому під тиском колишніх влади, прагнуть монополізувати ринок оцінки. В результаті відновилася конкурентне середовище, помітно знизилася вартість оцінки. Але, за визнанням самих оцінювачів, з'явилися додаткові можливості навмисного заниження або завищення вартості оцінюваних об'єктів (природно, за окрему плату). І це може бути використано в схемах купівлі-продажу нерухомості з допомогою договорів міни. Оскільки з валютою в країні проблеми, то по досвіду, накопиченому в СРСР, наші громадяни цілком можуть почати розплачуватися за нерухомість не грошима, а нерухомістю, прирівнюючи їх оціночні вартості. А доплати за нееквівалентної мене з рук в руки.

Так що тут багато залежить від готовності оцінювачів та всього суспільства в цілому піти від корупційних схем. У тому числі, з допомогою відкритого доступу до баз даних звітів оцінки.

До основним політичним подіям третього кварталу 2014 року необхідно віднести достроковий розпуск Верховної Ради, старт нової передвиборної кампанії, а також одночасну ратифікацію Верховною Радою та Європарламентом Угоди про асоціацію України і Євросоюзу.

Будемо сподіватися, що все це дозволить нашій країні побудувати громадянське суспільство, поставити заслін корупції і знайти свій шлях в цьому складному світі.

Прогноз на жовтень і найближче майбутнє

Вважаємо, що в жовтні ми будемо спостерігати приблизно ті ж процеси і тенденції, що і в останні місяці.
Ділова активність буде низькою. Порівняно з вереснем кількість операцій, можливо, навіть впаде. Ринок буде як і раніше працювати на низьких обертах. Основна причина - складнощі, пов'язані з конвертацією валют і зняттям депозитних вкладів.

Середні ціни пропозицій у доларах знизяться в межах 2-3%, а в гривнях залишаться приблизно на тому ж рівні. При цьому в окремих сегментах ринку можна очікувати більш істотне зниження середніх цін пропозицій.

Що ж стосується цін продажів, то в умовах низької ділової активності, вони будуть багато в чому залежати від конкретних домовленостей продавців і покупців, від готовності сторін до компромісів. Середній розмір поступок продавців, швидше за все, зросте на кілька відсотків, і в цілому ряді сегментів ринку перевищить 10%.

Прогноз на наступні місяці дати складно. Бо багато залежатиме від розвитку подій на Донбасі, результатів парламентських виборів, а також готовність Києва до зимових холодів.