ua en ru

Найбільш зношені ліфти першими потрапляють до програми з модернізації, - КМДА

Найбільш зношені ліфти першими потрапляють до програми з модернізації, - КМДА Фото: Володимир Бондаренко

У КМДА розповіли про програму ремонту, заміни та модернізації ліфтового господарства столиці

Щороку, формуючи адресну програму ремонту, заміни та модернізації ліфтового господарства столиці, міська влада першочергово вносить до переліку ті об’єкти, що найбільш зношені, можуть становити небезпеку для здоров’я мешканців і потребують негайного оновлення. Про це зазначив керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко, коментуючи випадок на вулиці Генерала Наумова, 23-В, де нещодавно сталася поломка підйомника.

Він повідомив, що троси ліфту вискочили з гальмівних клинів, але спрацювала система екстреного гальмування. Наразі роботу ліфта відновлено, і цього року планується його модернізація. Така ситуація сталася через те, що зазначений ліфт відпрацював свій експлуатаційний термін.

"На жаль, це проблема для Києва загальноміська. Сьогодні у столиці експлуатується понад 22 тисячі ліфтів, близько 10 тисяч із них відпрацювали свій експлуатаційний термін – більше 25 років. Однак кожен із цих ліфтів перевіряє Держгірпромнагляд і видає відповідні дозволи на експлуатацію. Із 2014 до 2016 року у столиці діє відповідна цільова програма, яка передбачає ремонт, заміну та модернізацію ліфтів. Так, минулого року відремонтовано та модернізовано більше 270 ліфтів", – сказав Володимир Бондаренко.

Він нагадав, що у 2016 році у Програмі економічного та соціального розвитку Києва на модернізацію та заміну ліфтів було передбачено 109,6 мільйона гривень. У 2015 році цей показник складав 69,2 мільйона гривень.

"Цього року адресна програма ремонту ліфтів ще формується. Щороку ми маємо тенденцію до збільшення кількості підйомників, що ремонтуються за кошти бюджету", – наголосив Володимир Бондаренко.

Керівник апарату КМДА підкреслив, що загалом на 2017 рік у Програмі економічного та соціального розвитку на заміну та модернізацію ліфтів закладено 90 мільйонів гривень. Окрім того, діють районні програми з капітального ремонту підйомників.

Нагадаємо, однією з причин виходу з ладу ліфтів стають крадіжки обладнання, які за минулий рік почастішали. Міська влада просить киян сигналізувати про подібні факти правоохоронним органам.