ua en ru

"Нафтогаз" заявив, що "Газпром" порушує зобов'язання за контрактом на транзит газу в ЄС

"Нафтогаз" заявив, що "Газпром" порушує зобов'язання за контрактом на транзит газу в ЄС Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

"Газпром" не виконує зобов'язання за контрактом

У НАК "Нафтогаз України" заявили, що ВАТ "Газпром" порушує зобов'язання за контрактом на транзит газу в Європейський союз (ЄС). Про це повідомляє прес-служба НАК.

"Газпром" продовжує не виконувати технічні зобов'язання за контрактом на транзит газу з "Нафтогазом" щодо дотримання тисків газу в магістральних газопроводах на вхідний точці ГВС "Суджа", які знаходяться на російсько-українському кордоні", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, за даними ПАТ "Укртрансгаз", з початку року недотримання "Газпромом" контрактних тисків (60-65 кгс / см2) було зафіксовано протягом 259 доби (88%) на точці входу ГВС "Суджа" транзитних магістральних газопроводів в українську ГТС. Зараз тиск становить лише 55,8 кгс / см2 (при контрактному 60 кгс / см2).

Наголошується, що аварійні ситуації на магістральних газопроводах Російської Федерації (РФ) і нездатність "Газпрому" забезпечити контрактний тиск на російській стороні системи викликають занепокоєння щодо надійності надходження транзитного газу з РФ цієї зими.

Так, "Укртрансгаз" в черговий раз поінформував постійно діючу моніторингову групу Європейської комісії про систематичне порушення з боку "Газпрому" зобов'язань за контрактом транзиту природного газу по території України, що створює ризики для забезпечення безперебійного транзиту до країн ЄС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Стокгольмський арбітраж розглядає питання поставок російського газу на окуповані території Донбасу.