ua en ru

"Нафтогаз" закликав ЄК перевірити тиск у російській ГТС

"Нафтогаз" закликав ЄК перевірити тиск у російській ГТС Фото: НАК "Нафтогаз" просить Єврокомісію про моніторинг тиску у російській газотранспортній системі

Протягом останніх кількох днів ПАТ "Укртрансгаз" фіксувало поступове зниження тиску в газотранспортній системі на російському боці

НАК "Нафтогаз України" звернулася до Європейської комісії з питань енергетики з проханням розглянути питання про створення моніторингової місії для перевірки фактів значних перепадів тиску в російській газотранспортній системі на вході в газотранспортну систему України. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Таку пропозицію "Нафтогаз" надіслав у четвер, 28 липня, віце-президенту Європейської комісії з питань енергетики Марошу Шефчовичу та секретаріату Енергетичного співтовариства.


"Протягом останніх кількох днів ПАТ "Укртрансгаз" фіксувало поступове зниження тиску в ГТС на російській стороні. Зокрема, тиск на газовимірювальній станції Суджа, ключовому пункті входу російського газу, який транспортується до ЄС територією України, зменшився з 63,5 атм 19 липня до 52,3 атм 26 липня. Відповідно до контракту російський оператор зобов'язаний підтримувати тиск не менш ніж 60 атм в цьому пункті виходу. Схоже падіння тиску також було зафіксовано на газовимірювальній станції Писарівка, другому за величиною пункті надходження газу з Росії", - йдеться в повідомленні.

Крім того, "Нафтогаз" стверджує, що падіння тиску уже фіксувалося Укртрансгазом в останній тиждень червня 2016 року. Тоді компанія не отримала будь-яких попереджень або пояснень з боку Газпрому.

"Такі випадки падіння тиску і очевидна відсутність співпраці з боку російського оператора є технічним викликом, що ставить під загрозу стабільність транзиту російського газу до ЄС", - зауважили у "Нафтогазі".

На думку НАК, зазначена ситуація потребує всебічного обговорення за участю представників Європейської комісії та слід розглянути питання про застосування передбачених процедур, в тому числі, відповідно до ухваленого на 25-й конференції Енергетичної хартії рішення щодо Механізму раннього попередження (ССDEC2014 (14) TTG).

Нагадаємо, "Укртрансгаз" прогнозує транзит російського газу у 2016 році на рівні 70 млрд куб. м.