ua en ru

"Нафтогаз" домігся арешту акцій "Газпрому" в "Блакитному потоці"

"Нафтогаз" домігся арешту акцій "Газпрому" в "Блакитному потоці" Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

Окружний суд Амстердама наклав арешт на акції компанії "Блю Стрім Пайплайн Компані Б. В."

Окружний суд Амстердама за позовом НАК "Нафтогазу України" наклав арешт на акції компанії оператора газопроводу "Блакитний потік" "Блю Стрім Пайплайн Компані Б. В.", які належать "Газпрому". Про це йдеться в звіті російського газового монополіста.

"30 травня 2018 року на акції організації "Блю Стрім Пайплайн Компані", що належать "Газпрому", накладено арешт відповідно до постанови Окружного суду Амстердама", - йдеться у звіті.

Також арешт був накладений на погашення заборгованості "Блю Стрім Пайплайн Компані" перед "Газпромом".

"Блю Стрім Пайплайн Компані" - спільна компанія "Газпрому" і італійської Eni, створена для реалізації проекту будівництва газопроводу "Блакитний потік" з Росії до Туреччини.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" 4,63 млрд доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" 2,56 млрд доларів. "Газпром" оскаржив рішення суду про контракт на транзит газу.

В кінці травня 2018 року українська компанія отримала від голландського судді дозвіл на арешт часток "Газпрому" в його голландських дочірніх компаніях. Відзначимо, що шість з семи дочірніх компаній "Газпрому" в Голландії відмовилися співпрацювати з судовими виконавцями і надати інформацію про частку "Газпрому" в їхньому акціонерному капіталі.

Сьогодні стало відомо, що російський "Газпром" 14 серпня подав до арбітражу відповідь на вимоги "Нафтогазу України" про перегляд тарифу на транзит газу.