ua en ru

З початку року "Нафтогаз" збільшив закупівлі газу на 3,5 млрд куб. м

З початку року "Нафтогаз" збільшив закупівлі газу на 3,5 млрд куб. м Фото: НАК "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

При цьому частка імпорту склала 41%

За 8 місяців 2017 НАК "Нафтогаз України" закупила 15,6 млрд куб. м газу. Це на 3,5 млрд куб. м більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомляє департамент корпоративних комунікацій компанії.

Наголошується, що в структурі закуплених у цьому році обсягів газу частка імпорту склала 41%, газу, а закупленого у ПАТ "Укргазвидобування" - 59%.

"Постачання імпортного газу в Україну з боку Російської Федерації як в 2016, так і в 2017 році не здійснювалися, всі обсяги газу надходили з європейського напрямку", - наголосили у НАК "Нафтогаз України".

Так, за перші 8 місяців цього року компанія імпортувала з європейського ринку 6,4 млрд куб. м газу, що на 2,9 млрд куб. м або 83% більше, ніж за аналогічний період попереднього року. В цілому, "Нафтогаз" закуповував газ в 12 європейських постачальників, причому жодна з цих компаній не поставила понад 30% обсягу імпортованого газу.

У "Укргазвидобування" компанія за 8 місяців закупила 9,2 млрд куб. м. Для порівняння, показник за аналогічний період в минулому році склав 8,6 млрд куб. м газу.

Повідомляється, що "Нафтогаз" закуповує у "Укргазвидобування" весь товарний газ (крім обсягів виробничо-технологічних витрат і використовуються для забезпечення власних потреб, пов'язаних з видобуванням, підготовкою до транспортування і транспортування газу, а також для виробництва скрапленого газу та стабільного бензину). Він повному обсязі використовується для забезпечення побутових споживачів, релігійних організацій та виробників теплової енергії для виробництва гарячої води для населення та релігійних організацій.

Також необхідні обсяги імпортованого газу направляються "Нафтогазом" на забезпечення інших потреб побутових споживачів в газі і теплі.

У компанії відзначають, що "Нафтогаз" не постачає газ безпосередньо населенню.

"Куплений компанією ресурс перепродують регіональні газопостачальні компанії (газзбуты) згідно з постановою КМУ від 22 березня 2017 №187", - додали в компанії.

Нагадаємо, заборгованість підприємств перед "Нафтогазом" за газ зменшилася на 421 млн гривень.