ua en ru

З початку року банки України отримали 1,41 млрд гривень прибутку

З початку року банки України отримали 1,41 млрд гривень прибутку Фото: банки України за 9 місяців отримали 1,41 млрд гривень прибутку (фото з відкритих джерел)

Позитивний фінансовий результат склав 3,25 млрд гривень

За дев'ять місяців 2017 чистий прибуток банківської системи після оподаткування склав 1,41 млрд гривень, в той час як за підсумками першого півріччя цього року система демонструвала збиткову діяльність - на 1 липня чистий збиток склав 1,85 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Позитивний фінансовий результат банків у третьому кварталі 2017 року склав 3,25 млрд гривень.

Позитивно вплинуло на прибутковість сектора істотне зменшення у третьому кварталі відрахувань банками в резерви – 6,18 млрд гривень, що вдвічі менше аналогічного показника за другий квартал поточного року. Серед інших позитивних тенденцій третього кварталу 2017 - зростання чистого процентного доходу за операціями з населенням, а також чистих комісійних доходів від розрахунково-касового обслуговування.

У звітному періоді процентні ставки за кредитами населенню незначно скоротилися, але меншими темпами, ніж відбувалося зниження ставок за депозитами.

Серед груп банків за дев'ять місяців цього року прибуткову діяльність продемонстрували державні банки – 2,15 млрд гривень. (без урахування "Приватбанку") і банки з приватним капіталом – 0,91 млрд гривень. Банки з іноземним капіталом отримали чистий збиток в сумі 0,03 млрд гривень за збиткової діяльності банків з державним російським капіталом, сукупний фінансовий результат яких склав -6,28 млрд гривень.

З 88 платоспроможних станом на 1 жовтня 2017 банків 71 за підсумками дев'яти місяців був прибутковим з сукупним чистим прибутком у розмірі 12,41 млрд гривень, 17 банків - збитковими із сукупним чистим збитком у 10,98 млрд гривень.

Нагадаємо, прибуток великих і середніх підприємств України за I півріччя 2017 зросла на 44,2%.