ua en ru

З початку 2020 року збитки АТ "Криворіжгаз" склали 29 млн гривень

З початку 2020 року збитки АТ "Криворіжгаз" склали 29 млн гривень Фото: газовий вентиль (104.ua)

В умовах дефіциту тарифної виручки компанія не може повною мірою здійснювати всі заплановані ремонтні роботи в рамках інвестиційної програми

За чотири місяці 2020 року збитки компанії "Криворіжгаз" склали 29 млн гривень. Такий результат пояснюється тим, що тарифи на доставку газу, затверджені НКРЕКП для "Криворіжгазу" на перше півріччя поточного року, покривають лише 79% собівартості послуги. Про це повідомляє прес-служба компанії.

В кінці 2019 НКРЕКП затвердила двоетапний перегляд тарифів на доставку газу: з 1 січня та 1 липня 2020 року. У компанії нагадали, що це було зроблено для зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період. "Діючий тариф у першій половині 2020 року є збитковим для "Криворіжгазу" - за період з січня по квітень компанія отримала збитки на суму 29 млн гривень. Ситуацію погіршує той факт, що не всі клієнти оплачують доставку газу - станом на 01.05.2020, тільки теплопостачальні підприємства мають заборгованість перед АТ "Криворіжгаз" у розмірі майже 20 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі відзначили, що в умовах дефіциту тарифної виручки компанія не може повною мірою здійснювати всі заплановані ремонтні роботи в рамках інвестиційної програми, замінити зношене обладнання і повністю розрахуватися з Оператором ГТС за послуги балансування. Тому оплату за доставку газу направляють на пріоритетні напрямки: роботу аварійної служби " 104, екстрені ремонти, оплату праці і засоби індивідуального захисту працівників.

При цьому, за словами прес-служби, "Криворіжгаз" продовжує працювати в посиленому режимі, адже першочерговим завданням компанії, особливо в режимі карантину, є безаварійність і безперебійність газопостачання.

"За час карантину ми ліквідували понад 550 витоків газу в Кривому Розі та Криворізькому районі. Аварійна служба 104 в середньому в день виконує 15 виїздів за викликом споживачів. Машини АДС повинні бути заправлені і укомплектовані необхідним обладнанням для пошуку та ліквідації витоків газу. У теж час більшість планових робіт знаходяться в режимі простою і очікування через нестачу фінансування", - розповідає технічний директор "Криворіжгазу" Анатолій Пономаренко.

У компанії вважають, що початок дії економічно обґрунтованого тарифу АТ "Криворожаз" з 1 липня 2020 року, при збереженні низьких ринкових цін на газ, що дозволить до кінця року вивести компанію максимально близько до точки беззбитковості.