ua en ru

У НАБУ встановили фіктивність угоди з продажу машини Ляшко за 2,2 млн гривень

У НАБУ встановили фіктивність угоди з продажу машини Ляшко за 2,2 млн гривень Фото: Олег Ляшко (РБК-Україна)

Покупець на допиті спростувала покупку транспортного засобу

Експертиза в рамках розслідування НАБУ встановила підробку документів про продаж депутатом Верховної ради, головою Радикальної партії Олегом Ляшко автомобіля Mercedes-Benz S 500L Matic за 2,2 млн гривень, передає "Слово і Діло".

Так, про це свідчать два рішення Солом'янського районного суду Києва від 18 квітня, опубліковані в Єдиному реєстрі судових рішень 3 травня.

Відзначимо, НАБУ розслідує можливе незаконне збагачення, декларування недостовірної інформації та використання підроблених документів Ляшко. Зокрема, одним з епізодів справи є отримання нардепом у 2015 році 2,25 мільйона гривень нібито за продаж свого автомобіля громадянці України Вероніці В'юн. Однак сама покупець на допиті спростувала покупку транспортного засобу.

У зв'язку з цим детективи НАБУ вилучили ряд документів у компанії, яка займалася переоформленням автомобіля Ляшко на В'юн. Детективи провели почеркознавчу експертизу зроблених підписів під цими документами (заява про перереєстрацію і в журналі обліку) від імені В'юн. Експертиза підтвердила фальшивість підписів.

З огляду на це слідство вирішило перевірити факт перебування В'юн у момент підпису документів у приміщенні фірми, яка їх оформлювала. Поруч з будівлею співробітники НАБУ знайшли дві базові станції мобільних операторів "Київстар" і "Водафон", доступ до яких просили надати через суд. Суддя задовольнив клопотання.

У НАБУ також встановили, що від імені "покупця" був переведений платіж за перереєстрацію автомобіля парламентаря у Територіальному сервісному центрі.

Правоохоронці отримали доступ до документів центру і знайшли там квитанцію про зазначений платіж, а також квитанцію Ляшко, який оплатив зняття авто з обліку. Документи були вилучені. Обидва платежі були здійснені в одній касі. У бюро просили надати тимчасовий доступ до документів цієї каси, а саме щодо зазначених платежів здійснених від імені Вероніки В'юн і Олега Ляшка, записів із відеокамер у момент оплати платежів і так далі. Суд задовольнив клопотання.

Нагадаємо, раніше детективи НАБУ отримали тимчасовий доступ до речей і документів "Української національної лотереї" щодо виграшів лідера РПЛ Ляшко.