ua en ru

НАБУ просить депозитарій Нацбанку встановити обмеження на максимальну суму за зберігання цінних паперів

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) просить Депозитарій Національного банку України (НБУ) встановити обмеження максимальної суми за зберігання цінних паперів, як це передбачено в інших депозитаріях, які працюють на ринку. Про це йдеться на сайті НАБУ.

Відповідне звернення НАБУ направила на адресу Голови Нацбанку Ігоря Соркіна.

"Просимо Вас розглянути питання про встановлення обмеження сум, виплачуваних зберігачами депозитарію Національного банку України за зберігання одного цінного папера на рахунку в цінних паперах протягом одного календарного дня для оптимізації тарифів і зняття надлишкового навантаження на банківську систему України", - йдеться в листі, який ініціював Комітету НАБУ з питань банківської інфраструктури і платіжних систем.

Свою позицію НАБУ пояснили тим, що банки, які мають у портфелі суттєві обсяги облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), витрачають значні кошти на їх зберігання в депозитарії НБУ. Витрати банків знову збільшаться у зв'язку з тим, що з 11 жовтня 2013 р. до депозитарію Нацбанку повинні перейти на обслуговування муніципалітети, які є емітентами облігацій міських позик.

"Відповідно, якщо будуть застосовуватися поточні тарифи в цих активів, сума витрат комерційних банків на депозитарне обслуговування значно зросте, що на сьогодні і так є досить обтяжливою", - йдеться в листі.