ua en ru

НАБУ пропонує скоротити до трьох днів депонування коштів для купівлі валюти на міжбанку

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) пропонує скоротити з шести до трьох днів депонування коштів на окремому рахунку для купівлі валюти на міжбанківському ринку

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) пропонує скоротити з шести до трьох днів депонування коштів на окремому рахунку для купівлі валюти на міжбанківському ринку і не поширювати ці обмеження на купівлю валюти, необхідної для сплати відсотків по кредитах. Про це йдеться в листі НАБУ на адресу Національного банку України (НБУ) з пропозицією удосконалити постанови НБУ № 48 та № 49.

Так, НАБУ просить розглянути запропоновані зміни та надати роз'яснення окремих питань, які виникають у діяльності банків при виконанні вимог постанови НБУ № 49 "Про заходи щодо діяльності банків і проведення валютних операцій" від 06 лютого 2014 р.
Асоціація просить зробити виняток для зобов'язання банків здійснювати перекази в межах залишку коштів на поточних рахунках клієнтів на початок операційного дня. Зокрема, при цьому пропонується враховувати:

- встановлений ліміт овердрафту за цим рахунком;

- суми кредитних коштів, наданих банком клієнту;

- суми депозитів, які повернуті клієнту у цей операційний день;

- суми, що надходять від продажу іноземної валюти на поточний рахунок клієнта в цей операційний день.

У НАБУ вважають, що постанова № 49 повинно пройти реєстрацію в Міністерстві юстиції України, оскільки воно істотно обмежує права юридичних і фізичних осіб, передбачених чинним законодавством України, в тому числі нормативно-правовими актами НБУ.

"Відсутність реєстрації постанови № 49 в Міністерстві юстиції України створює неузгодженість з іншими нормативними актами НБУ, а враховуючи зазначене, банки України піддаються ризику пред'явлення клієнтами позовів про відшкодування збитків за порушення їх прав, які охороняються законом... Вважаємо, що з метою легітимізації постанови № 49 необхідно здійснити комплекс нормативних заходів для приведення його у відповідність з нормативно-правовою базою в установленому порядку", - йдеться в листі НАБУ.

В іншому листі до Нацбанку НАБУ вказує, що постанова НБУ № 48 "ПРО механізм оперативного підтримки ліквідності банків" від 06 лютого 2014 р. встановлює загальний підхід НБУ до рефінансування банківської системи у разі відпливу строкових коштів фізичних осіб. Однак визначення чітких умов одержання рефінансування залишається на розсуд НБУ, що не дає можливості банку в режимі он-лайн підтримувати ліквідність.

Для більш чіткого розуміння банками механізму дії постанови НАБУ вважає за необхідне удосконалити порядок оперативного підтримання ліквідності банків. Зокрема, НБУ або повинен визначити графік проведення позачергових тендерів, або повинен надати можливість банкам самостійно звертатися до НБУ з клопотанням про оперативне підтримання ліквідності на підставі цієї постанови.