ua en ru

НАБУ підозрює Нацбанк у сприянні розтраті 12 млрд гривень рефінансування

НАБУ підозрює Нацбанк у сприянні розтраті 12 млрд гривень рефінансування Фото: НАБУ підозрює НБУ в розтраті (колаж РБК-Україна)

Регулятор брав участь у сумнівних операціях "Дельта Банку" з іноземними банками

Національне антикорупційне бюро підозрює Національний банк України у співучасті в розтраті 12 млрд гривень рефінансування. Про це свідчить постанова Солом'янського райсуду Києва від 31 травня 2017 року.

Згідно з матеріалами суду, НАБУ встановило зазначений факт в рамках розслідування виведення 87 млн доларів із збанкрутілого "Дельта Банку".

Так, слідством встановлено, що в період з 2014 по 2015 рік посадові особи Нацбанку, зловживаючи своїм службовим становищем та діючи умисно за змовою з менеджментом декількох комерційних банків, розтратили кошти НБУ в сумі 12 млрд гривень.

Слідчі вказали банки, які брали участь в шахрайстві: "Київська Русь", "Південкомбанк", "Міський комерційний банк", "Автокразбанк", "Терра банк", "Дельта банк", "Хрещатик", "Фінанси і кредит", "Финпростбанк" і "Інтеграл-Банк".

За даними детективів НАБУ, розтрата рефінансування НБУ відбулася з використанням кореспондентських рахунків зазначених банків, відкритих в "Meinl Bank Aktiengeselschaft" (Австрія), Bank Frick & CjAG (Ліхтенштейн), Bank Winter & CO AG (Австрія), East-West United Bank SA (Люксембург) шляхом погашення кредиторської заборгованості підконтрольних підприємств, яка виникла на підставі кредитних договорів, укладених ними з зазначеними іноземними банківськими установами протягом 2011-2015 років

Нагадаємо, в минулому році НАБу початок розслідування розтрати Нацбанком 12 млрд гривень.