ua en ru

НАБУ позбавило можливості Онищенка заповнити е-декларацію, - адвокат

НАБУ позбавило можливості Онищенка заповнити е-декларацію, - адвокат Фото: Олександр Онищенко

Головний фігурант "газової справи" Олександр Онищенко не зміг заповнити вчасно е-декларацію з причини вилучення детективами НАБУ всієї документації в офісах народного депутата. Про це заявив адвокат Онищенка Віталій Мегеда.

"За минулий рік в офісах і приймальні народного депутата Олександра Онищенка було проведено три обшуки, під час яких у невідомому напрямку були вилучені всі документи, що свідчать про його доходи. В тому числі, була вилучена товста зелена папка, в якій фіксувалися всі активи Онищенка, його корпоративні права, одержувані дивіденди та інше. Олександр Онищенко все-таки був досить великим бізнесменом, і згадати по пам'яті всі ці деталі практично неможливо. Навіть якщо людина володіє овочевим кіоском, вона не зможе без папки із своєю документацією достовірно заповнити податкову декларацію. У випадку ж з Онищенко без вилученої документації, це взагалі неможливо", - заявив Віталій Мегеда.

Крім того, адвокат Онищенка підкреслив, що згідно статті 179 чинного податкового кодексу, особа, яка перебуває в розшуку, звільняється від заповнення податкової декларації.

"Тут нюанс в чому? Не заповнення декларації не тягне за собою кримінальної відповідальності. А ось недостовірне заповнення вже тягне. Через відверто некомпетентні дії НАБУ, Онищенко сьогодні позбавлений можливості заповнити все точно. Він може, звичайно, підрахувати, скільки у нього антикварних книг або картин в будинку, але все ж головні його активи перебувають не в матеріальних речах. А ось це він сьогодні задекларувати з об'єктивних причин не може", - зазначив адвокат Мегеда.

Окремо Мегеда підкреслив, що адвокати Онищенка зверталися в НАБУ, щоб їм повернули всю вилучену документацію, але відповіді досі не було отримано.

"Тільки з мого боку було три подібних запити, а я ще знаю, що і мої колеги робили подібні запити в НАБУ. Але нас просто ігнорують. Роблять вигляд, що нічого взагалі не було. А адже навіть, якщо гіпотетично повернути всю вилучену в Онищенка документацію, треба буде ще проводити ретельний аудит, чи не "додано" там чогось зайвого, та чи не "вибуло" щось. Прикро, що в НАБУ базових принципів законності навіть не думають дотримуватися", - коментує ситуацію Мегеда.

Нагадаємо, народний депутат Онищенко є головним фігурантом "газової справи" і звинувачується НАБУ у створенні корумпованих схем, що завдали державі збитків в особливо великому розмірі. Сам Онищенко, який перебуває в Лондоні, всі звинувачення проти себе відкидає і вважає свою справу політично мотивованою.