ua en ru

В ОБСЄ вражені ступенем руйнувань в донецькому аеропорту

В ОБСЄ вражені ступенем руйнувань в донецькому аеропорту

Спостерігачі ОБСЄ були вражені ступенем руйнувань у донецькому аеропорту. Про це в ході брифінгу заявив спікер спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Майкл Боцюрків (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Група, яку очолював Олександр Хуг, щойно повернулася з Донецька, і це коротку подорож дало нам можливість подивитися на те, що відбувається там ... Ми змогли відвідати донецький аеропорт. Вперше більшість з нас змогли зайти всередину цього паркінгу, який знаходиться перед аеропортом, і пройти до 3-го і 4-го поверхів. Можу сказати, що багато з нас працювали в багатьох зонах конфлікту, бачили масштабні руйнування, але деякі з нас були просто вражені розміром руйнувань і кількістю боєприпасів, що не вибухнули, від маленьких куль до великих гранатних зарядів. У нас є реальна оцінка того, наскільки важко буде розміновувати і розчистити цю місцевість ", - заявив Боцюрків.

Він також повідомив, що перед будівлею терміналу спостерігачі ОБСЄ бачили один труп.

"Вони (мертві тіла, - ред.) Досі лежать там під впливом стихії, і оскільки там багато боєприпасів, то дуже складно організувати евакуацію тіл", - сказав Боцюрків.

"У той час, коли ми перебували біля аеропорту, не було ні єдиного пострілу навіть з пістолета, і ми віддаємо належне, що обидві сторони утримувалися від вогню", - повідомив Боцюрків.

Спікер також розповів, що після огляду донецького аеропорту спостерігачі відвідали селище Спартак. "Вчора було повідомлення, що нас обстріляли, коли ми були в Спартаку. Насправді, такого не було. Була стрілянина з легкої вогнепальної зброї, але, незважаючи на це, в цьому селі ми змогли ретельно озирнутися. Але постріли з легкої вогнепальної зброї нагадують про те, що перемир'я дуже крихке ", - розповів Боцюрків.

Він також додав, що спостерігачі ОБСЄ констатують погіршення гуманітарної ситуації в Луганській та Донецькій областях.

"Наші спостерігачі відвідали і відзвітували про погіршення обстановки в багатьох частинах Луганської та Донецької областей. Як в Спартаку ми бачили, так і в багатьох селах, що клініки і шпиталі там дуже сильно зруйновані, там немає ліків. Там дуже багато дітей і їм ніде грати , вчитися. У людей немає доступу до пенсій і до іншої допомоги ", - повідомив Боцюрків.

Він додав, що посол Апакан закликає обидві сторони негайно відвести важке озброєння і також закликає до продовження діалогу, поки не буде знайдено стабільне рішення для встановлення миру.

Як повідомлялося, у складі спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на сході України працюють 25 громадян Російської Федерації.

В ОБСЄ вражені ступенем руйнувань в донецькому аеропорту

В ОБСЄ вражені ступенем руйнувань в донецькому аеропорту

В ОБСЄ вражені ступенем руйнувань в донецькому аеропорту

В ОБСЄ вражені ступенем руйнувань в донецькому аеропорту

Источник фото: Facebook/JohnTrust