ua en ru

На міжбанківському валютному ринку НБУ сьогодні купив 111,23 млн дол.

На міжбанківському валютному ринку НБУ сьогодні, 30 березня, купив 111,23 млн дол. Про це РБК-Україна повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

"Сьогодні ми без 100 млн грн вийшли на рівень резервів в 25 млрд дол. - в резервах вже близько 24,9 млрд. Отже, як я і прогнозував, вже завтра ми або протестуємо рівень резервів 25 млрд дол., або у нас буде максимальне наближення до цього рівня", - наголосив В.Литвицький. Він також повідомив, що всього з початку року НБУ поповнив валютні резерви за рахунок покупки доларів на міжбанку на 1 млрд 584,62 млн дол. Причому лише за березень вдалося купити 1,483 млрд дол.
Він також повідомив, що своєю поведінкою на міжбанку, НБУ "не перешкоджає об'єктивному руху курсу, лише стримує ринок від надмірних коливань, купуючи валюту практично по курсу ринку". Причому, за словами експерта, даний канал поповнення резервів НБУ є на сьогодні найбільш вигідним. "Це гроші, які ми не займаємо, а купуємо у бізнесу, населення, банків - якість цього каналу вища, ніж раніше проведених запозичень", - пояснив В.Литвицький. "Населення починає продавати валюту - це треба цінувати. Попит на валюту в березні в 3,9 разу скоротився, порівняно з лютим", - наголосив він.
Окрім цього, В.Литвицький висловив припущення, що основними чинниками економічного зростання на найближчу перспективу залишатимуться чинники, пов'язані із споживанням. "Ми бачимо, що інфляція сповільнюється, порівняно з минулим роком. А це підтримує споживання. 80% національного доходу створюється за рахунок споживання, і цим треба дорожити. Звичайно, незабаром і інвестиції теж відреагують на цінову і курсову стабілізацію. А що стосується експорту, його потрібно підтримувати не номінальною, а реальною девальвацією", - сказав В.Литвицький.
В цей же час, коментуючи можливе посилення інфляційних ризиків на тлі нагнітання гривневої ліквідності, В.Литвицький сказав, що оцінка цих ризиків з боку НБУ не змінилася. "Економіка вбирає ліквідність. Адже, за моїми оцінками, економіка України за 2 місяці виросла на 1,5% - а не впала на 15%, і зростання грошової бази і маси співпадає із зростанням економіки, підтримує його, і інфляційний ризик не є критичним", - пояснив В.Литвицький. "Не потрібно забувати, що інфляцію в однаковій мірі може провокувати як перегріта, так і, економіка, що переохолодилася. Ми це вже проходили. Сьогодні ж у нас склалася сприятлива ситуація - НБУ збільшує ліквідність, а уряд нівелює ціновий тиск, нарощуючи залишки на казначейському рахунку", - резюмував В.Литвицький.