ua en ru

На заході Казахстану на ж/д станції Шетпе відбулися заворушення, є загиблі

На заході Казахстану на залізничній станції Шетпе, розташованій в Мангістауській області, відбулися заворушення. В результаті, за попередніми даними, одна людина загинула, 12 отримали вогнепальні поранення.
Як повідомляє сьогодні прес-служба генеральної прокуратури Казахстану, напередодні група осіб заблокувала рух пасажирського поїзда №309 сполученням Мангишлак - Актобе. У поїзді перебувало понад 300 пасажирів. Громадяни, що перекривали рух, виступили із закликами на підтримку учасників масових заворушень в м. Жанаозен.
У результаті блокування залізничних шляхів була порушена нормальна робота транспорту, було затримано рух семи пасажирських і трьох вантажних поїздів.
У повідомленні наголошується, що учасники акції, ігноруючи роз'яснення закону, дані співробітниками прокуратури, а також вимоги співробітників поліції і місцевих виконавчих органів, відмовилися звільнити залізничні шляхи для руху поїздів.
Близько 20:00 за місцевим часом співробітники поліції вжили заходів для звільнення залізничних шляхів і припинення злочинних дій. До цього часу більшість осіб, що перебували на шляхах, добровільно пішли у селище, покинувши станцію. "Проте близько 50 хуліганів надали співробітникам поліції активний опір, підпалили тепловоз вантажного поїзда, закидали вагони пляшками з горючими рідинами. Далі хулігани продовжили свої злочинні дії на території селища Шетпе, де підпалили новорічну ялинку, розбили камінням вітрини магазинів, скла автотранспорту", - повідомляє Генпрокуратура.
Співробітники поліції, які намагалися припинити дії злочинців, піддалися нападу з боку хуліганів, які закидали поліцейських пляшками з горючою рідиною і камінням. Враховуючи те, що дії хуліганів реально загрожували життю і здоров'ю мирних громадян і самих співробітників поліції, поліцейські були вимушені застосувати зброю.
За попередніми даними, в Мангістауську районну лікарню з вогнепальними пораненнями надійшли 12 постраждалих, з яких одна людина померла.
Лінійний відділ внутрішніх справ на станції Актау порушив кримінальну справу.
Нагадаємо, 16-17 грудня 2011 р. в казахстанському місті Жанаозен Мангістауської області в ході масових заворушень, за офіційними даними, загинули 11 осіб, 86 постраждали. Президент країни Нурсултан Назарбаєв ввів в місті режим надзвичайного стану строком на 20 днів, у цей період вночі буде діяти комендантська година.