ua en ru

На вторинному ринку попит на квартири з ремонтом найвищий

Найкраще в третьому кварталі на ринку столичної «вторинки» продавалися квартири з ремонтом.

Найкраще в третьому кварталі на ринку столичної «вторинки» продавалися квартири з ремонтом.

Ріелтори відзначають, що суттєву частку таких квартир придбали жителі Донбасу. Багато сімей готові навіть доплатити за обробку житла, лише б заселитися в найкоротші терміни. Експерти оцінюють, що частка житла, придбаного вимушеними переселенцями, лежить в межах 15%-40%.

Ірина Луханіна, незалежний експерт з нерухомості, відзначає, що купують квартири в основному ті сім'ї, яким вдалося продати своє житло на Донбасі, прагнучи вкласти готівку в житло в безпечних областях. Мігранти вибирали найдешевше житло, розташоване переважно в новобудовах, з меблями і обов'язковою ремонтом, щоб мати можливість оселитися і жити спокійно.

Сьогодні за 35000 доларів можна придбати квартиру в житлових масивах на кордоні столиці та області: Святошин, Вишгородський масив, Жуляни, Чайки, пише rieltor.ua

«Купували одно-двокімнатні квартири вартістю не більш 55000 доларів, іноді цілими «пачками»: однокімнатну та двокімнатну, або двокімнатну і трикімнатну, для кількох споріднених сімей», - стверджує Луханіна.

Щодо нерухомості бізнес-класу частка покупок у жителів Донбасу виявилася ще вище - 60%. Вони купували і квартири, і будинку. Найчастіше це були будинки під Києвом площею 170-250 квадратних метрів вартістю 1800-2000 доларів/квадратний метр в напрямках Новообухівська і Старообухівська траси, Одеська та Житомирська траси. Перевага віддавалася будинків з басейном або з можливістю його будівництва. Популярністю також користувалися будинки з високими парканами. У самій столиці переселенці купували в основному трьох-четырехкомнатное житло у престижному Печерському районі площею 110-150 квадратних метрів за ціною 450000-600000 доларів з ремонтом, вбудованою кухнею, меблями та побутовою технікою.

Подібний ажіотаж фахівці пояснюють як напливом вимушених переселенців, так і специфічними умовами, що виникли на ринку. Так, доларові ціни дещо впали, а ремонт став дорожче. Тому покупцям вигідніше доплатити за квартиру в хорошому стані, ніж витрачатися на проведення ремонту.