ua en ru

На можливому місці народження Будди в Непалі виявили фрагменти стародавнього храму

Міжнародна експедиція археологів, що веде розкопки в поселенні Лумбіні в південній непальської провінції Рупандехі, на кордоні з Індією, виявила фрагменти найдавнішого буддійського храму на можливому місці народження Будди.

Поселення Лумбіні відомо своїм храмовим комплексом. Воно є місцем паломництва буддистів всього світу. Тут знаходиться храм Майа -Деві, присвячений матері Будди. Його і вважають місцем народження принца Сіддхартхі Гаутами, що став згодом засновником однієї з найбільших світових релігій.

Учені в ході робіт виявили свідчення, що дозволяють припустити , що на місці храму Майя -Деві раніше існувало дерев'яна будівля , що відноситься до VI століття до н.е. , повідомляє " Газета.ru " з посиланням на публікацію в журналі Antiquity , що розповідає про відкриття вчених.

Пізніше над цією дерев'яною спорудою був зведений ряд цегельних храмів , повторявших ту ж схему , що і початкове будову. На думку археологів , це дерев'яна будівля , що містить відкритий простір в центрі , могло бути першими священної буддійської будівництвом , спорудженої над місцем народження Будди.

При датуванні пам'ятника дослідники використовували методи радіовуглецевого аналізу і оптично стимулируемой люмінесценції. Геоархеологіческое дослідження показало наявність коренів дерев на місці відкритого простору храму.

Як свідчить буддійська традиція , цариця Майя народила сина - принца Сіддхартха Гаутама , по дорозі з царства її чоловіка в царство своїх батьків. Народження принца відбулося в гаю Лумбіні , під деревом ашока.

Дослідники вважають , що порожнє місце в храмі було , можливо , відведено саме рослині - дереву. Цегляний храм , зведений пізніше , також залишав центральний простір вільним. Над ним , зокрема , не було даху.

"Крім письмових джерел та усної традиції , дуже мало відомо про життя Будди. Ми подумали , чому б не звернутися до археології , щоб відповісти на деякі питання про його народження . Зараз , вперше за весь час , ми отримали археологічні результати в Лумбіні , які дали нам можливість побачити наявність тут будови , що відноситься до VI століття до н.е.", - наводить " Газета.ru " розповідь Роберта Конінгема , професора університету в Даремі ( Великобританія ) і одного з керівників розкопок. Як пояснив археолог , деякі дослідники вважали , що Будда народився лише в III столітті до н.е.

Нагадаємо , що поселення Лумбіні за задумом ООН і китайської влади повинно перетворитися на " гімалайський Рим". Агентство ООН по індустріальному розвитку (UNIDO) і китайський Фонд Азіатсько- Тихоокеанського обміну та співробітництва (Asia Pacific Exchange and Cooperation Foundation) мають намір вкласти в розвиток індустрії паломництва і туризму в цьому регіоні 3 млрд доларів.

Поселення повинно розвинути необхідну інфраструктуру, щоби приймати мільйони відвідувачів на рік. В даний час до місця народження Будди щороку приїжджають близько 500 тисяч осіб. У червні минулого року уряд Непалу уклало угоду з китайськими партнерами про розвиток Лумбіні як особливої ​​економічної зони.

Новий проект покликаний сприяти розвитку буддизму , в тому числі і в Китаї, де проживають мільйони послідовників цієї релігії, а також підтримати швидко розвивається ринок туризму в Непалі.

Храмовий комплекс Лумбіні складається з десятка монастирів , що відносяться до різних буддійським школам, ступ та інших пам'яток. У Лумбіні можна побачити буддійські храми Таїланду , Китаю , Камбоджі та інших держав, де сповідують буддизм.

Храм Майя Деві займає центральну частину комплексу. У ньому знаходиться стародавній камінь , який зображає народження принца. Навколо храму знаходяться залишки культових споруд епохи раннього буддизму і дерево Бодхи (дерево просвітлення). Згідно з переказами, під деревом цього виду (ficus religiosa) Будда знайшов просвітлення.