ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 4 вересня очікується зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 4 вересня 2013 р. очікується зниження провідних індексів. США опустяться слідом за Європою, пішла в "мінус" напередодні публікації доповіді Федеральної резервної системи (ФРС) США щодо економічного прогнозу. Так звана "бежева книга", що представляє собою звіт з економічної активності в зонах відповідальності 12 федеральних резервних банків США, буде оприлюднена сьогодні ввечері. Як вважають аналітики, дані "бежевої книги" підтвердять рівень безробіття в 7,4% в США в серпні і зростання ВВП єврозони на 0,3% в квартальному вирахуванні в II кварталі 2013 р.

"Сирійське питання" як і раніше залишається одним з факторів, які рухають ринок. Відбувся напередодні запуск ракет в Середземномор'ї, який, в кінцевому підсумку, виявився військовими випробуваннями армій США та Ізраїлю, змусив трейдерів чимало понервувати, струсивши світові біржі на тлі уповільненої торгової сесії 3 вересня. На тлі нестабільної ситуації на Близькому Сході і навислої над Сирією загрози міжнародної інтервенції північноморська нафта на товарній біржі миті після заяви Міністерства оборони РФ подорожчала більш ніж на 1 дол./бар., оскільки трейдери спочатку прийняли пуск ракет в Середземномор'ї за початок військової операції в Сирії, яка, в свою чергу, загрожує перериванням постачання з багатого "чорним золотом" регіону.

Паніка на фінансових ринках припинилася лише після того, як Міноборони Ізраїлю повідомило, що Телль-Авів і Вашингтон тестували ракети-цілі Anchor, які застосовуються в протиракетних системах, і нафту дещо подешевшала. На цьому тлі на американських біржах може спостерігатися зниження котирування нафтогазових компаній США - ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips.

Напрямок котируванням може задати і макроекономічна статистика, яка буде оприлюднена до початку торгової сесії в США. Так, Міністерство торгівлі США повідомить про дефіцит торгового балансу США в липні 2013 р. Аналітики прогнозують, що показник складе 38,7 млрд дол.

Помітний вплив на біржі надала угода між фінською Nokia та американської Microsoft. Напередодні найбільший виробник програмного забезпечення корпорація Microsoft повідомила про покупку підрозділу фінської компанії Nokia з виробництва мобільних пристроїв. Сума угоди складає 7,2 млрд дол. За умовами угоди, головний виконавчий директор Nokia Стівен Елоп приєднається до команди Microsoft. Його ім'я фігурує в списку можливих наступників глави Microsoft Стіва Балмера, що покине пост у наступному році. На тлі цієї інформації акції Nokia ростуть в ціні другий день поспіль, папери Microsoft, навпроти, може чекати зниження.

Станом на 14:42 мск ф'ючерси на індекс Dow Johnes знизилися на 5,00 пункту (-0,03%), на індекс S&P - на 2,20 пункту (-0,13%), індекс Nasdaq - на 2,00 пункту (-0,06%).