ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 31 жовтня очікується значне зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 31 жовтня 2013 р. очікується зниження провідних індексів у середньому на 0,3%. Незважаючи на рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США про чергову відстрочку в скороченні стимулюючої програми, інвестори налаштовані досить песимістично. На думку експертів, це відбулося через перегрів ринку за останні два тижні, коли провідні індекси били один рекорд за іншим.

Рішення щодо програми "кількісного пом'якшення" (QE3) було більш ніж очікуваним, і від такого розвитку подій не варто чекати серйозного зростання на біржі. За результатами дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС прийняла рішення про збереження стимулюючих заходів програми QE3. Діапазон ставки 0,00-0,25% і щомісячні обсяги скупки облігацій на рівні 85 млрд дол. також були залишені незмінними. Як і очікувалося, FOMC визнав поточну макроекономічну ситуацію в США недостатньо стабільною, а стан самої економіки поки що хитким (особливо після "шатдауна" держапарату).

Однак FOMC, констатуючи, що в такій ситуації QE3 скорочувати не можна, прогнозує поліпшення макроекономічного клімату найближчим часом. Гравці ринку сподівалися, що стимулююча програма не буде урізана навіть до березня 2014 р., однак після засідання FOMC під цими надіями залишилося трохи менше грунту. Іншими словами, трейдери мовчки констатували виправдання очікувань, і ринок продовжив зниження на тлі інших новин.

Можливо, що таку тенденцію вдасться переламати щотижневому звіту Мінпраці США по числу первинних заявок на допомогу з безробіття. За консенсус-прогнозом аналітиків, кількість первинних вимог скоротиться з 250 тис. до 339 тис. за тиждень 19-25 жовтня 2013 р. Однак цей показник як і раніше (після затримки в обробці заявок в Каліфорнії) залишається дуже волатильним. Оголошення результатів очікується в 15:30 по Києву.

З корпоративних новин трейдери сьогодні будуть стежити за великими фірмами, презентувавшими свої квартальні звіти після закриття попередньої сесії і до відкриття нинішньої. Серед перших варто виділити інтернет-гіганта Facebook. Чистий прибуток компанії склав майже півмільярда доларів, проти невеликого збитку в 59 млн дол. роком раніше.

Мережа кав'ярень Starbucks відзвітувала про прибуток на акцію у розмірі 63 цента, перевищивши тим самим прогнози аналітиків (60 центів/акція). Тим не менше, очікується зниження котирувань компанії на 1-2%.

Також сьогодні очікуються квартальні результати за липень-вересень ExxonMobil, New York Times і AIG.

Станом на 14:40 по Києву 31 жовтня ф'ючерси на індекс Dow Jones знижуються на 27,00 пункту (-0,17%), на індекс S&P - знижуються на 4,80 пункту (-0,27%), на індекс Nasdaq - на 17,25 пункту (-0,51%).