ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 26 серпня очікується зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 26 серпня 2013 р. очікується зниження провідних індексів. Черговий тиждень для інвесторів по всьому світу починається з питання: коли ж Федеральна резервна система (ФРС) США зробить кроки щодо скорочення програми "кількісного пом'якшення"? І знову питання залишається без відповіді.

Минулого тижня котирування на міжнародних біржах знижувалися напередодні публікації протоколів засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США. Інвестори сподівалися, що саме цей документ внесе ясність у подальшу стратегію ФРС, проте протоколи, оприлюднені 21 серпня, не дали і натяку на можливі терміни скорочення програми. Більшість фахівців схиляються до того, що скорочення програми може початися вже у вересні 2013 р.

Рішення про скорочення програми "кількісного пом'якшення" матиме істотний вплив на економіки всього світу, і в першу чергу на економіки країн, що розвиваються, таких, як Індія, Бразилія та Індонезія, які особливо уразливі перед змінами політики ФРС.

Попередня торгова сесія в США, що завершилася 23 серпня закрилася підвищенням провідних індексів, відігравши зниження, викликане макроекономічними новинами кінця минулого тижня, зокрема нищівним падінням продажів нових будинків у США.

Грядущий торговий день видався небагатим на макроекономічні і корпоративні новини. Так, сьогодні, до офіційного початку торгової сесії, Міністерство торгівлі США повідомить, як змінився в країні в липні 2013 р. обсяг замовлень на товари тривалого користування. Аналітики прогнозують зниження цього показника в місячному численні на 4,0%.

На фронті корпоративних новин вся увага інвесторів прикута насамперед до повідомлення про придбання американської біофармацевтичної компанією Amgen виробника ліків від раку Onyx Pharmaceuticals Inc. за 10,4 млрд дол. Американська компанія пояснила це рішення необхідністю розширити портфоліо продукції новими препаратами через зниження продажів власних флагманських засобів Aranesp і Epogen, а також через закінчення дії патентів на чотири найбільш популярних ліки в 2015 р. Після покупки Onyx Amgen отримає в розпорядження новий препарат для лікування множинної мієломи Kyprolis, річні продажі якого, на думку експертів, можуть перевищити 2 млрд дол Обсяг угоди став п'ятим за величиною в біофармацевтичної галузі. На цьому тлі котирування Amgen злетіли в ході pre-market торгів прийдешньої сесії на 5,11%. Акції Onyx Pharmaceuticals Inc. також продемонстрували істотне цінове зростання, піднявшись на 5,5%.

Станом на 15:00 за київським часом котирування ф'ючерсів на індекс Dow Jones знизився 25,00 пункту (-0,17%), на індекс S&P - на 2,90 пункту (-0,17%), на індекс Nasdaq - на 1,75 пункту (-0,06%).