ua en ru

На NYSE вчора стався технічний збій, що призвело до значного коливання цін акцій компаній 148

У перші години торгової сесії вчора, 1 серпня, в торговельній системі NYSE стався збій, який привів до неправильного відображення операцій з акціями 148 компаній, передає "Росія 24" з посиланням на Wall Street Journal.

Ціна паперів коливалася сильніше звичайного, а обсяги операцій з ними різко збільшилися. Більшість постраждалих компаній мають невеликий капіталізацією, однак збій торкнувся і інвестиційно-страховий фонд Berkshire Hathaway Inc., Bank of America Согр.и General Electric Co.

Джерелом проблеми була брокерська фірма Knight Capital Group Inc., у якою закралася помилка. Вона призвела до того, що ордера клієнтів, які повинні були бути виконані протягом всієї торговельної сесії, надійшли на ринок одномоментно. За попередніми оцінками, збій обійшовся фірмі в 80 млн дол.

За останні роки кількість збоїв на біржах частішає, в числі найбільш помітних - крах фондового ринку 6 травня 2010 р., що отримало назву Flash Crash, а також системні проблеми при первинному розміщенні акцій Facebook на NASDAQ в травні цього року.

За оцінками видання, ослаблення віри інвесторів - як великих, так і роздрібних - надійність торгівлі на фондовому ринку стала однією з причин виведення коштів з інвестиційних фондів, вкладывающихся в акції США. З травня 2010 р. інвестори вилучили з таких фондів 305 млрд дол.