ua en ru

На міжбанку починають превалювати покупці валюти, - експерт.

Начальник казначейського управління ПУМБ Олексій Савченко прокоментував Maanimo.com ситуацію на валютному ринку.

О.Савченко оцінив поточну ситуацію з курсом долара на міжбанку, відзначивши, про переважання пропозиції валюти на ринку, ніж покупки.

«Весь травень ринок перебував у коридорі 7,92 - 7,9250 грн/дол. Стримуючим фактором традиційно виступив Національний Банк, що купує долари за курсом 7,9250 грн/дол., Успішно, таким чином, справляючись з переважаючим на ринку пропозицією валюти, не даючи котируванням опуститися нижче», - відзначив експерт.

«Наприкінці ж травня ситуація дещо змінилася, і останні декілька днів ринок перебуває у досить збалансованому стані. Мабуть, вже можна говорити про початок превалювання покупців над продавцями. Підтвердженням тому став кінець минулого тижня, який був закритий на рівні 7,926 - 7,927 грн/дол. Позитивний факт - це відмінність котирувань закриття дня на міжбанку від котирувань Нацбанку. Це зростання говорить про те, що «затаєних» покупців на ринку стало більше», - заявив О.Савченко.

Коментуючи ситуацію з євро, експерт відзначив що коливання його курсу відбилися як на українських компаніях, так і на українських споживачах, залежних від європейського імпорту.

«Я впевнений, що вітчизняним імпортерам ситуація, що склалася була тільки на руку. Ті товари, які ввозилися в Україну за євро, безумовно, стали дешевшими для наших споживачів. Адже це дійсно відчутні курсові різниці - коли співвідношення євро/долар становило 1,50 і те, коли сьогодні воно становить 1,22. Будучи залежними від європейського імпорту, українські споживачі, природно, виграли від цих коливань», - сказав він.

Також експерт прокоментував проблему з покупкою банками євро на готівковому ринку.

«З моєї точки зору, проблема євро на готівковому ринку швидше надумана. Банк не повинен зазнавати проблем з покупкою євро проти гривні. З огляду на фіксований курс долара проти гривні на рівні 7,90 грн/дол., не складе труднощів провести крос-конвертацію євро/дол., знаючи співвідношення євро проти долара на ринку в даний момент часу. Інша справа, що, ряд недобросовісних банків, використовуючи цю напружену ситуацію з падінням євро, намагаються заробити більше, ніж треба», - резюмував О.Савченко.