ua en ru

На Кумране знайшли 9 нових сувоїв іудейських текстів

На Кумране вчені знайшли 9 нових сувоїв. Сувої виявилися захованими всередині філактеріі, які вчені виявили ще 60 років тому, але до цих пір не розкривали. Цінна знахідка була представлена ​​на конференції в університеті Лугано (Швейцарія).

Сувої пролежали в печерах багато століть, а протягом останніх 6 десятиліть були замкнені в Тфілін - шкіряних коробочках, які юдеї підв'язують під час ранкової молитви.

З середини 20-ого століття в прибережній частині Кумрана було виявлено безліч найдавніших артефактів, зокрема - фрагментів священних текстів з Тори та інших іудейських трактатів. Завдяки унікальному мікроклімату печер , сувої опинилися в повній цілості, і стали ключовим для біблеїстики відкриттям. Існує не одна теорія про те, хто селився в печерах, де були знайдені реліквії.

Знайдені сувої будуть ще багато місяців займати розуми дослідників. Кілька днів тому знахідка була представлена ​​публіці на міжнародному дослідницькому семінарі " Історія кумранських печер", що проходить під керівництвом професора Марчелло Фіданціо на факультеті теології в університеті Лугано.

Археолог Йонатан Адлер з ізраїльського університету Аріель, який і виявив сувої, розповів, що філактеріі зберігалися в Музеї Ізраїлю (Єрусалим) в залі артефактів Кумрана . За його словами , містять сувої Тфілін були виявлені в печерах № 4 і 5 , в яких в 1952 році було знайдено більшість манускриптів. За допомогою спеціальної фототехніки експерти просканували три Тфілін і виявили, що в них міститься по три свитка . Вміст філактеріі неймовірно крихке , тому буде потрібно багато часу і терпіння для вилучення артефактів.

Багато хто впевнений , що отримана із сувоїв інформація дасть нам відповіді на численні питання, пов'язані з ранньохристиянської історією.

Але насправді , це малоймовірно. Швидше за все , в тіфлінах виявляться тексти з Тори, можливо, інша версія "Другозаконня". З археологічної ж точки зору знайдений матеріал унікальний і безцінний.

"Ця знахідка свідчить про те , що навіть після проведених у Кумране досліджень ще залишилися незвідані деталі. Є тисячі причин , особливо - політичні , за якими знайдений матеріал ще до кінця не досліджений і ще не вся отримана інформація опублікована. Найбільшу підозру викликає те , як затягнувся процес вилучення сувоїв. З іншого боку , я радий усвідомлювати , що завдяки сучасним технологіям вчені виявили такий цінний і важливий матеріал стільки років по тому. Думаю , багато що постане перед нами в новому світлі , коли те, що міститься в свитках , буде опубліковано " , - розповів представник групи вчених , які знайшли свитки.