ua en ru

На київських кладовищах місць для нових могил вистачить лише на рік

Згідно з оцінками Київської міської державної адміністрації (КМДА), місць для нових могил вистачить лише на рік. Столична влада веде переговори з Київською областю про виділення понад 21 га землі для розширення Південного кладовища на території Віти-Поштової, проте поки що безрезультатно. Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомили в департаменті житлово-комунальної інфраструктури КМДА, зараз у Києві налічується 29 кладовищ. Відкритим для нових поховань є тільки Північне кладовище в Броварському районі біля села Рожівка. Два кладовища - Старообрядницьке і Мишоловський - закриті, інші - напівзакриті і доступні для поховань тільки на вже зарезервованих місцях.

"КМДА веде переговори з Київською обласною держадміністрацією про виділення земельної ділянки площею 21,78 га біля Південного кладовища на території Віти-Поштової", повідомив директор департаменту Дмитро Новицький.

Глава Київської обладміністрації Анатолій Присяжнюк підтвердив, що зараз створена робоча група з цього питання: "Місцева громада також поставила умови столиці - провести водопровід, забезпечити соціальну навантаження на розвиток села та оздоровлення дітей. Київська міськадміністрація поки цього не виконує".

Між тим у столиці процвітає нелегальний бізнес з продажу ділянок на кладовищах. Незважаючи на звернення на офіційному сайті міської ритуальної служби про незаконність продажу місць, яка загрожує покупцям втратою грошей, в інтернеті є величезна кількість подібних оголошень. Ціни складають від 10-12 тис. грн за місце на Лісовому або Берковецькому кладовищі, до 8 тис. дол. - на Байковому кладовищі.

Питання поховання залишається актуальним - тільки за I півріччя 2013 р. ритуальними службами міста проведено 9 928 тис. поховань, у тому числі шляхом кремації. У свою чергу в новому генплані столиці, який вже готовий до передачі на держекспертизу, зазначено, що в найближчі 15-20 років необхідно виділити 220 га землі для нових поховань. В якості альтернативи пропонується провести реконструкцію наявних кладовищ з будівництвом колумбарних стінок, ввести заборону на поховання традиційним способом у межах міста, крім випадків підпоховання в сімейні могили і повторного поховання, а також збільшити потужність існуючого крематорію на Байковому кладовищі і побудувати новий в приміській зоні.

Крім того, фахівці запланували розширення Південного кладовища на 27,4 га, Північного - на 68 га з будівництвом нового крематорію. Пропонується також використовувати резервний ділянка площею 80 га між селами Мироцьке Києво-Святошинського району та Блиставица Бородянського району, а також територію в 50 га у Бориспільському районі під нові кладовища.

Разом з тим, виходячи з досвіду безуспішних переговорів щодо Віти-Поштової, домогтися від виділення такої кількості землі буде нелегко. "Область - не придаток Києва. Скільки вже можна нехтувати екологією - сміття, кладовища. Потрібно всім зібратися і разом вирішити це питання. У Київській області теж люди живуть, і не тільки вимагати: віддайте, віддайте, віддайте", - обурився Присяжнюк.