ua en ru

На фондових торгах у США 13 вересня провідні індекси досягли максимуму з грудня 2007 р

Фондові торги в США 13 вересня завершилися зростанням провідних індексів у середньому більш ніж на 1,5%. Інвестори з позитивом сприйняли інформацію про те, що Федеральна резервна система (ФРС) США оголосила про вживання нових заходів стимуляції економіки, на тлі чого біржові індикатори досягли максимального значення майже за 5 років.

Новий раунд так званого кількісного пом'якшення (QЕ3) направлений на щомісячний викуп іпотечних облігацій на 40 млрд дол. Крім того, ФРС продовжила очікуваний період збереження облікової ставки поблизу нуля до середини 2015 р. Операції по продовженню середнього терміну погашення паперів в своєму портфелі (неофіційно - операція "Твіст") будуть продовжені до кінця 2012 р. В рамках цієї програми Федеральний резерв продає короткострокові папери і купує на ту ж суму більш довгострокові. З урахуванням цих операцій портфель довгострокових паперів ФРС збільшуватиметься приблизно на 85 млрд дол. щомісячно до кінця року. На думку ФРС, вказані дії сприятимуть подальшому зниженню довгострокових ставок, подадуть підтримку іпотечному ринку і зроблять фінансові умови в цілому сприятливішими.

На цьому фоні могутнім зростанням наголосилися провідні представники фінансового сектору США. Котирування найбільшого банку в країні - Bank of America - підскочили на 4,8%. Його конкуренти також продемонстрували значне збільшення ринкової капіталізації. Папери Citigroup і J.Р.Мorgan Chase виросли в ціні на 4,2 і 3,7%, а Wells Fargo і Morgan Stanley - на 3,6 і 2,8% відповідно.

Позитивна динаміка простежувалася і серед представників сировинного сектора. Головним чином трейдери зосередили увагу на золотодобувних компаніях. Котирування акцій Newmont Mining виросли на 5,5%, а її конкурента Barrick Gold - на 4,8%. Інші металургійні компанії наголосилися менш значним зростанням: папери медедобивающей Freeport-МcМoran подорожчали на 4,2%, а виробника алюмінію Alcoa - на 3%.

У сегменті корпоративних новин лідером стала компанія Apple, яка 12 вересня представила цілий ряд нових гаджетів, зокрема смартфон iРhone 5. Акції компанії на цьому фоні подорожчали на 2%.

За підсумками торгів 13 вересня 2012 р. індекс Dow Jones підвищився на 206,51 пункту (+1,55%) - до 13539,86 пункту, індекс S&Р виріс на 23,43 пункту (+1,63%) - до 1459,99 пункту. Це максимальні показники індексів з грудня 2007г. Індекс Nasdaq піднявся на 41,52 пункту (+1,33%) - до 3155,83 пункту - максимуму майже за 12 років, з листопада 2000 р.

Читайте також: ФРС США оголосила новий раунд QE і зберегла облікову ставку