ua en ru

М.Маломуж: Моряки з судна Ariana, імовірно, вже за 5 днів будуть в Україні.

Моряків з судна Ariana, імовірно, вже за 5 днів зустрічатимуть в Україні. Про це заявив голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж під час зустрічі сімох українських моряків із судна Delvina, яке було звільнено з піратського полону 17 грудня ц.р.

Керівник СЗР, крім того поінформував, що Президент України Віктор Ющенко поставив перед ООН питання щодо необхідності опрацювання ефективного механізму захисту суден від піратських захоплень. За його словами, наразі йдеться про доцільність надання суднам озброєної охорони, але з необхідністю в перспективі вирішити це питання стратегічно - на міжнародно-правовому рівні, у темах відповідальності за піратські дії, проведення спецоперацій тощо. Безумовно, наголосив М.Маломуж, йдеться про нагальну потребу "об'єднання зусиль міжнародної спільноти в боротьбі з піратством". Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Нагадаємо, балкер Arianа, який ішов під прапором Мальти і перевозив 35 тис. т сої з Бразилії до Ірану, був захоплений піратами в ніч на 2 травня 2009 р. Володіє Arianа компанія "Тандела шипінг", що зареєстрована на Мальті. Судно знаходиться в управлінні у грецької компанії Alloceans Shipping Cо. Ltd. В полоні у піратів перебував екіпаж у складі 24 українців - мешканців Одеської та Миколаївської областей.