ua en ru

Н.Саркозі незабаром оголосить ім'я нового прем'єр-міністра Франції

За повідомленням канцелярії президента Франції Ніколя Саркозі, прем'єр-міністр Франсуа Фійон подав заяву про відставку уряду в суботу, напередодні планованої реорганізації кабінету міністрів. За традицією, відставка уряду - це формальність, що дає главі держави можливість призначити нових міністрів без необхідності звільняти членів кабінету, передає ВВС.

Саркозі натякнув на свій намір змінити склад кабінету міністрів ще в березні цього року. В останні кілька місяців у Франції загострилася політична боротьба, і прихильники Саркозі дедалі активніше змагаються за міністерські портфелі.

Зміни в уряді Французької Республіки Н.Саркозі мав намір провести після запровадження перетворень у пенсійній системі (скандальну реформу було підписано ним днями). У новому складі уряд має протриматися до президентських виборів, що відбудуться 2012 р.

Як повідомляє агентство France Press з посиланням на джерела в уряді, Франсуа Фійона невдовзі знову буде призначено на пост прем'єр-міністра. Після цього він збере новий кабінет міністрів і подасть його склад на затвердження президентові.

Це може відбутися вже в понеділок. Спостерігачі переважно очікують, що більшість членів нового кабінету представлятимуть партію Саркозі "Союз за народний рух".

Іншим вірогідним претендентом на крісло прем'єра вважають Жана-Луї Борлоо, що посідав до відставки уряду пост державного міністра, міністра екології, енергетики і сталого розвитку.

Дещо раніше колишній прем'єр-міністр країни, а нині мер міста Бордо Ален Жюппе, по суті, підтвердив, що сподівається незабаром повернутися до уряду. За повідомленнями - у ролі міністра оборони.