ua en ru

Н.Саркозі провів зустріч в закритому режимі з представником лівійської опозиції М.Джибрілем

Президент Франції Ніколя Саркозі провів зустріч з представником лівійської Перехідної національної ради Махмудом Джибрілем. До цього останній побував у Вашингтоні, де провів бесіди з різними представниками керівництва США, повідомляє РБК з посиланням на Associated Press.

За підсумками зустрічі Н.Саркозі і М.Джибріля ніякої офіційної заяви для преси опубліковано не було. Політики провели переговори між собою в закритому режимі. За неофіційними даними, французьке керівництво обіцяло підтримати Перехідну національну раду Лівії у фінансовому і політичному відношенні.

Франція, разом з Італією, - дві країни світу, які визнають Перехідну національну раду Лівії законним органом влади в цій північноафриканській державі. Після того, як США прийняли рішення відійти від активної участі у військовій операції НАТО в Лівії, французькі збройні сили стали грати в цій операції одну з головних ролей.

В той же час взаємини лівійських заколотників, що ведуть бойові дії проти глави уряду країни Муаммара Каддафі, з Францією були ускладнені вбивством голови та засновника французької приватної військової компанії SECOPEX Conseil П'єра Марзіалі. Співробітники цієї організації займалися навчанням і консультуванням збройних формувань бунтівників. П.Марзіалі був застрелений в контрольованому опозицією місті Бенгазі.

Представники бунтівників заявляють, що П.Марзіалі прибув до представників озброєних загонів бунтівників, щоб дізнатися про долю чотирьох затриманих працівників його компанії, після чого він нібито був убитий внаслідок випадкового пострілу. Працівники SECOPEX Conseil, як запевняють повсталі, були затримані за те, що займалися в Бенгазі "незаконною діяльністю".

Після візиту М.Джибріля у Вашингтон Білий дім заявив, що США і НАТО продовжать військову операцію в Лівії до тих пір, поки М.Каддафі "не перестане атакувати свій народ".

Нагадаємо, з 15 лютого 2011 р. в Лівії почалися масові акції протесту проти М.Каддафі. Незабаром на бік протестуючих перейшов ряд працівників поліції, військовослужбовців збройних сил і високопоставлених офіційних осіб. Країна розділена на дві частини. На заході М.Каддафі як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід у масі своїй виступає проти цього політика. Протиборство сторін вилилося в громадянську війну.

17 березня 2011 г. Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над лівійською територією, заявивши, що цей правитель бомбить з повітря мирних громадян країни. Після цього по військових і промислових об'єктах, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі, почала завдавати авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування над коаліцією взяла на себе НАТО.