ua en ru

М.Присяжнюк: На сьогоднішній день немає жодних підстав для зростання цін на соняшникову олію

На сьогоднішній день немає жодних підстав для зростання цін на соняшникову масло. У зв'язку з чим Антимонопольний комітет України (АМКУ) розбереться в причинах, що викликали зростання цін. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день немає жодних підстав для зростання цін на соняшникову олію", - зазначив М.Присяжнюк додавши: "Сьогодні є доручення прем'єр-міністра України, щоб АМКУ проаналізував роботу, тому що ми виробляємо 63% соняшникової олії. Ми експортуємо 62%, а від експортної складової ми споживаємо всього близько 10%. Тобто, по соняшниковій олії тенденцій (до зростання цін) немає, і причин для зростання (цін). Саме цим питанням займеться АМКУ", - зазначив М.Присяжнюк.

Нагадаємо, раніше АМКУ порушив справу проти ДП "Сантрейд", ТОВ "Кернел-Трейд" і ЗАТ "Пологівський маслоекстракційний завод" за ознаками зловживання монопольним становищем на ринку соняшникової олії. За даними Держінспекції, середній рівень цін на масло в цілому по Україні на 30 грудня 2010 р. в порівнянні з 20 грудня 2010 р., тобто протягом 10 днів, виріс на 8,9%. А саме: з 11,44 грн до 12,46 грн за один літр. Як повідомляється, з початку 2010/2011 маркетингового року роздрібні ціни на зазначену продукцію виросли в середньому на 16,17%: з 10,88 грн/л до 12,64 грн/л, в деяких регіонах країни вартість олії зросла до 16 грн/л. Так, загальне зростання цін на олію за цей період склало 47%.