ua en ru

М.Присяжнюк: Аграрії забезпечені агрохімією на 87% до посівної кампанії 2011 р

Українські виробники сільгосппродукції майже повністю забезпечені мінеральними добривами та необхідними хімікатами. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, передає прес-служба відомства.

За словами міністра, господарства у регіонах України акумулювали 694 тис. т поживних речовин мінеральних добрив. Це майже на 114 тис. т більше, ніж у відповідний період 2010 р. та складає 87% до прогнозованої потреби вітчизняних аграріїв.
"Під час цьогорічної посівної передбачено використати 797 тис. т поживних речовин, у тому числі азотних - 550 тис. т, фосфорних - 138 тис. т, калійних - 109 тис. т. Уряд ще в лютому цього року підтримав ініціативи Мінагрополітики і було ухвалене рішення щодо постачання добрив сільгосптоваровиробникам у березні-квітні за пільговими цінами. Таким чином, вітчизняні аграрії одержать тонну аміачної селітри на 463 грн, а карбамід на 499 грн дешевше проти нинішніх цін. Об'єми мінеральних добрив були розподілені між регіонами пропорційно до посівних площ озимих зернових культур", - наголосив М.Присяжнюк.
Міністр додав, що реалізація аміачної селітри за пільговими цінами передбачається підприємствам, які уклали форвардний контракт на поставку зерна урожаю поточного року обсягом не менше 1000 т. Наразі вже завершуються роботи щодо укладення таких угод і цього тижня буде організована відправка перших партій мінеральних добрив сільгосптоваровиробникам.
Мінагрополітики також нині вживає заходів для врегулювання цінової ситуації на ринку міндобрив. Зокрема, складені угоди з вітчизняними хімічними підприємствами на постачання азотних добрив. Попередню оплату вже одержали ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот", ВАТ "Рівне азот", ВАТ "Концерн Стирол" за продукцію загальним обсягом 30 тис. т.