ua en ru

Н.Королевська запропонувала провести "шокові реформи для влади бюрократів"

Голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська запропонувала провести "шокові реформи для влади бюрократів", а не для підприємців і людей. Про це вона заявила сьогодні на брифінгу.

"Нам весь час пропонують провести шокові реформи для бізнесу (репресивний Податковий кодекс, посилення адміністративного тиску) і для людей (зростання цін на газ і послуги ЖКГ, підвищення пенсійного віку). Країні потрібні шокові реформи для влади бюрократів", - заявила Н.Королевська.
За її словами, розпочати необхідно з п'яти невідкладних заходів. "Перше - заборонити будь-які перевірки в перші два роки існування підприємства. Друге - заборонити планові перевірки, а позапланові проводити не частіше ніж один раз на 3 роки. Третє - необхідно на 30% скоротити ставки податків. Четверте - дати право бізнесу звітувати про сплату податків 1 раз на півроку. І останнє - ліквідувати найбільш одіозні контролюючі органи, і в першу чергу - податкову міліцію", - запропонувала Н.Королевська.
Як заявила голова комітету Верховної Ради, фундаментом для проведення масштабних економічних реформ в країні має стати Програма підвищення конкурентоспроможності України, розроблена спільно з представниками бізнесу. "В основу програми покладені три складові: інновації, розвиток і модернізація. Економіка України потребує інноваційного розвитку. Лише так вона зможе в довгостроковій перспективі конкурувати з провідними країнами на світовому ринку. Кардинальне поліпшення бізнес-клімату в країні і детінізація економіки за рахунок економічних стимул-реакцій розвитку і дружнього податкового законодавства", - відзначила Н.Королевська.
За словами глави комітету Верховної Ради, в основі реформ має лежати взаємна довіра держави і бізнесу. "Має бути вулиця з двостороннім рухом. За 19 років незалежності влада лише імітувала реформи. Для того щоб розірвати це порочне коло, необхідно залучити до роботи над реформами представників бізнесу, - відзначила Н.Королевська. - Ми ініціюємо створення при Верховній Раді зовнішнього майданчика реформ, який стане сполучною ланкою між владою і бізнесом в процесі підготовки і реалізації комплексних реформ в Україні".