ua en ru

Н.Королевська: Підвищення тарифів на послуги ЖКГ відбувається через відсутність волі провести реформу

Підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства відбувається через те, що властям не вистачає здібностей і політичної волі провести ефективну реформу ЖКГ. Про це заявила глава комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська, повідомляє її прес-служба.

На думку Н.Королевської, проведення широкомасштабної реформи ЖКГ дозволить зменшити невиробничі витрати і залучити інвестиції в оновлення застарілої інфраструктури. "Реформа ЖКГ має бути направлена на модернізацію всієї системи надання житлово-комунальних послуг і тим самим підвищення коефіцієнта корисної дії всієї системи, - вважає Н.Королевська. - В результаті тарифи мають бути знижені, а структура ЖКГ працюватиме самодостатньо".
Глава парламентського комітету вважає, що консервація ситуації і небажання властей оновлювати систему ЖКГ, підвищувати якість послуг, що надаються, штовхає їх на найпростіше рішення - витрати на підтримку застарілої інфраструктури перекласти на плечі простих людей. "Весь наш ЖКГ побудований на технологіях середини XX століття, тоді як сусідні країни перейшли на використання набагато більш високотехнологічного устаткування. Неприпустимо, аби за небажання властей кардинально міняти застарілу систему люди платили зі своєї кишені", - вважає Н.Королевська.
На думку глави комітету Верховної Ради, в Україні створені всі законодавчі умови для початку модернізації ЖКГ. "Ми розробили і ухвалили закон "Про державно-приватне партнерство", який дозволяє залучати в інфраструктурні проекти серйозні приватні інвестиції. Держава і приватний капітал тепер мають інструмент, який дозволяє спільно вирішити проблему модернізації вітчизняного ЖКГ і підвищення якості послуг. Необхідна лише політична воля і бажання", - відзначила Н.Королевська.