ua en ru

М.Азаров: Україна і РФ почали переговори щодо зміни формули ціни на російський газ

Україна і Російська Федерація (РФ) розпочали переговори про зміну формули вартості імпортованого російського газу, і Київ, що прагне стримати ріст ціни на паливо, запропонував Москві ввести у формулу ціни вугілля замість газойлю. Про це сказав прем'єр-міністр України Микола Азаров в інтерв'ю Reuters.

За його словами, Києву все-таки вдалося посадити сусідів за стіл переговорів. "Була досягнута домовленість про те, що робоча група у складі голови правління "Газпрому" пана (Олексія) Міллера і міністра енергетики України (Юрія) Бойко приступить до узгодження наших позицій", - сказав М.Азаров.

"Наші аргументи були почуті і ми запропонували свій підхід, який включає в себе заміну базової ціни, яка не відповідає жодним умовам ціноутворення, а по-друге заміну складових цієї формули", - додав глава уряду.

Відповідно до умов 10-річного контракту між українським держхолдингом "Нафтогаз Україна" і "Газпромом", ціна на імпортний газ переглядається щокварталу виходячи з вартості нафтової корзини. У випадку, якщо ціна нафтового кошика зростає, то з лагом у дев'ять місяців росте і ціна на газ для України.

М.Азаров каже, що Київ пропонує відмовитися від виключно нафтових складових визначення ціни і ввести у формулу вугілля, вартість якого відносно стабільна. "Наша пропозиція досить компромісне, ми хочемо знизити вагову складову коефіцієнта газойлю, вона була 0,5, а ми хочемо її знизити наприклад до 0,1 або менше і зате підвищити присутність коефіцієнта, що залежить від вугілля", - сказав М.Азаров.

У той же час, прем'єр не уточнив, до якого рівня в цьому випадку може знизитися ціна на газ, вартість якого, за прогнозом Міненерговугілля, виросте до 400 дол. за 1 тис. куб. м в кінці 2011 р. з 297 дол. у другому кварталі.

Нагадаємо, вчора заступник начальника департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Костянтин Бородін на засіданні українсько-російської ділової ради заявив, що ціна російського газу для України в IV кв. ц.р. перевищить 400 дол.