ua en ru

М.Азаров: Зараз немає гострої необхідності для України в отриманні чергового кредиту від МВФ

Зараз немає гострої необхідності для України в отриманні чергового кредиту від МВФ. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров під час відкриття руху по Жулянському мосту в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми зараз знаходимося не в тому становищі, коли ми з тремтінням думаємо, прийшли гроші, чи ні. Я навіть не знаю, і мене це не дуже цікавить ", - сказав М.Азаров.
При цьому, він відзначив, що фінансова ситуація країни зараз надійна, і МВФ вже одноголосно прийняло рішення про продовження співпраці з Україною. "Провідна фінансова організація світу позитивно оцінила, розглядаючи нашу ситуацію ... і прийняла рішення про продовження програми", - сказав він.
Нагадаємо, рада директорів МВФ 22 грудня ухвалила рішення виділити Україні другий транш кредиту в обсязі 1 млрд SDR, що складає близько 1,5 млрд дол.
Наступний транш МВФ в обсязі 1 млрд SDR Україні може бути наданий 1 березня, але ця дата може переглядатися. Таку думку висловив перший заступник виконавчого директора МВФ Джон Ліпськи.
За його словами, виділяючи другий транш, МВФ відійшов від раніше затвердженого терміну - 30 листопада - через очікування ухвалення Податкового кодексу і держбюджету на 2011 р. Щоб отримати третій транш, Україна повинна з 1 квітня 2011 р. на 50% підвищити ціну на газ для населення. "Подальші заходи, зокрема підвищення ціни на газ і структурні реформи необхідні для створення життєздатного і прозорого енергосектору", - підкреслив Дж.Ліпські.
Також в МВФ чекають проведення пенсійної реформи. "Фіскальна стабільність в перспективі залежить у великій мірі від структурних реформ у сфері пенсійного забезпечення, державного управління і діяльності держкомпаній, - відзначив Дж.Ліпські.- В зв'язку з цим ключовим завданням є своєчасне ухвалення поданого до парламенту законопроекту про пенсійну реформу і його виконання". У фінансовому секторі експерти МВФ чекають від Києва "рішення проблеми великих обсягів активів, що знецінилися".