ua en ru

М'янма замінувала кордон з Бангладеш, - Reuters

М'янма замінувала кордон з Бангладеш, - Reuters Фото: кордон (twitter EnglishAlwaght)

Відповідну заяву зробили в уряді Бангладеш

Військові сили М'янми замінували кордон з Бангладеш. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на свої джерела в уряді Бангладеш, у прикордонній службі цієї країни і свідоцтва біженців.

Зокрема, співрозмовники в бангладешському уряді заявили, що знають про міни головним чином з фотодокументів і повідомлень інформаторів.

"Вони мінують територію вздовж колючого дроту, між рядами прикордонних стовпів", - сказав один з джерел.

"Наші прикордонники бачили три-чотири групи, які працюють поблизу огорожі з колючого дроту (на кордоні, - ред.). Вони щось закопували в землю", - зазначило інше джерело Reuters.

За словами співрозмовника, пізніше інформатори повідомили, що це таким чином проводиться закладка наземних мін.

Разом з тим, співрозмовники Reuters не уточнили, чи були люди, які робили закладку мін, одягнені у військову форму М'янми, проте повідомили, що Дакка має намір подати офіційний протест проти розміщення мін так близько від кордону з Бангладеш.

Крім того, співробітник прикордонної служби Бангладеш Манзурула Хасан Хана повідомив агентству, що чув два вибухи 5 вересня. За його словами, в цей день два підлітка-біженця постраждали при спробі перетнути кордон з Бангладеш - один був доставлений в лікарню з відірваною ногою, інший з більш легкими пораненнями. За словами біженця-Рохин, який був на місці подій після вибуху, на стежці, якою намагалися скористатися біженці з М'янми, було виявлено вибуховий пристрій діаметром близько 10 сантиметрів, частково зариті в бруд. Ще як мінімум два пристрої були помічені і не вибухнули.

При цьому два інших біженця повідомили агентству, що бачили на стежці, де стався вибух, військових з М'янми ввечері напередодні вибуху.

Підкреслюється, що Reuters не має власними доказами того, що територія на кордоні М'янми і Бангладеш замінована, як і підтвердженнями того, що вибухові пристрої були встановлені військовими силами М'янми.

Зазначено, що офіційні представники армії М'янми не відповіла агентству на запит як і МЗС держави. Джерело Reuters в армії М'янми повідомив агентству, що в 1990-х роках на кордоні з Бангладеш дійсно закладалися міни для того, щоб "запобігти вторгненню". При цьому він підкреслив, що з тих пір армія розмінувала кордон і від випадкових підривів давно ніхто не страждав.

Нагадаємо, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав владу М'янми надати мусульманам - представникам етнічних меншин рохінджа в штаті Ракхайн громадянство чи іншої правової статус для нормального життя.