ua en ru

МВФ стурбований стійкістю стану покращення світової економіки.

Стан світової економіки покращується, проте чи буде відновлення стійким, залежить від дій влади, вважає директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан, передає Reuters.

На думку Д.Стросс-Кана, головним завданням керівництва розвинених країн стане вирішення бюджетних проблем, що виникли в результаті здійснення масштабних антикризових заходів. Проте він відзначив, що повна відмова від них поки що передчасна.

"Ми рекомендуємо зробити вибір на користь зайвої обережності, оскільки навіть якщо це і буде помилкою, то відмова завчасно обійдеться дорожче за відмову дуже пізно", - сказано в тексті, підготовленому Д.Стросс-Каном для виступу на щорічній конференції конфедерації британської промисловості в Лондоні.

Глава МВФ підтримав антикризову політику урядів і центробанків, що виділили трильйони доларів в якості грошово-кредитних і бюджетних стимулів для подолання глобального економічного спаду.

"Стабільність відновлення залежатиме від рішень, які ухвалють політики найближчими місяцями", - відзначив Д.Стросс-Кан.

Глава МВФ вважає, що велику небезпеку для розвинених економік представляє м'яка фіскальна, а не грошово-кредитна політика. Боргове навантаження багатьох країн сильно виросло за останній рік, що повинне примусити їх розробити план досягнення бюджетного балансу.

"Я бачу менше проблем, пов'язаних з грошово-кредитною політикою", - відзначив Д.Стросс- Кан.

Як відзначив Д.Стросс-Кан, світова криза призведе до зміни моделі зростання глобальної економіки: американські споживачі більше не зможуть бути її локомотивом і на цю роль сьогодні претендують азіатські економіки, які швидко розвиваються, в першу чергу, Китай.