ua en ru

МВФ поліпшив прогноз для економіки Росії

МВФ поліпшив прогноз для економіки Росії Фото: МВФ поліпшив прогноз для економіки Росії

За прогнозом фонду скорочення ВВП Росії сповільниться до 1,2% у 2016, а в 2017 очікується зростання - 1%

Обсяг валового внутрішнього продукту (ВВП) Росії до кінця 2016 року скоротиться на 1,2%, а не на 1,5%, як прогнозувалося раніше. Про це йдеться в звіті Міжнародного валютного фонду (МВФ), опублікованому на офіційному сайті.

Згідно з документом, прогноз на 2017 рік поки залишено без зміни. Прогнозується зростання російської економіки на рівні 1%.


На думку експертів фонду, дія санкцій та зниження цін на нафту на економіку країни було пом'якшено ефективними діями російської влади.

"Економіка скорочується менше, ніж при колишніх спадах, оскільки більш сильна зовнішня позиція і економічний пакет заходів з боку влади — гнучкий режим обмінного курсу, ін'єкції капіталу і ліквідності в банківський сектор, обмежений фіскальне стимулювання та поблажливий підхід в сфері регулювання — пом'якшують потрясіння, допомагають відновлювати довіру і стабілізують фінансову систему", — наголошується в документі

Проте, експерти все ж дотримуються думки, що в найближчому майбутньому перспективи економічного зростання для Росії залишаються невеликими, оскільки в країні спостерігається несприятлива демографічна ситуація та відсутність серйозних реформ, що ведуть до підвищення продуктивності праці.

Виходячи з вищенаведених факторів, прогноз для зростання російської економіки в середньостроковій перспективі на перевищує 1,5% на рік.

Головними ризиковими чинниками для економічного зростання держави експерти називають подальше зниження цін на нафту, посилення геополітичної напруженості та збереження ослабленою банківської системи на більш довгий термін.

Нагадаємо, МВФ погіршив прогноз зростання економіки США.